Baka som en stjärna
För femte året i rad sändes i höst tv-såpan Hela Sverige bakar. Som vinnare har vi sett Christina Gyllner, Caroline Ahlqvist (som jag känner!!!!), Alexandra Larsson, Linus Larsson och nu senast 2016 stod Shireen Selfelt som segrare. En del av priset är att få ge ut sin egen receptbok. Vinnaren Shireen korades i måndags och dagen efter kom hennes bok Baka som en stjärna ut.
I boken Baka som en stjärna bjuder Shireen på sina bästa och godaste recept. En del av recepten känner vi igen från Hela Sverige bakar men det finns också andra recept på allt från matbröd, småkakor, dessertpajer till tårtor. Boken är indelad i kapitlen Älskade choklad, Knåda och kavla, Maräng maräng maräng, Tårthimlen och Jorden runt. Recepten är graderade vad gäller svårighetsgrad och var lugn, det finns både lätta och mer avancerade recept i boken.
Av de tre vinnarböcker jag har recenserat är det här helt klart den bästa! Ni vet den där känslan när allt låter så gott och man bara vill baka eller laga till ett recept. Så är det med Baka som en stjärna. Vad sägs till exempel om Nutellagrottor, Chokladlava med apelsin, Lördagsfrallor, Festlig pestosnurra, Dadelgifflar, Frasknäcke, Dessert in a jar, Bärsufflé, Morots- och valnötsrulle, Afternoon tea party och Semifreddo. Alla dessa har jag redan planerat in att baka, och inte får det dröja för länge. I år ska jag stå för efterrätten till nyår och det är inte helt omöjligt att det blir just Dessert in a jar. En enkel, lättgjord och inte särskilt mastig dessert som låter som en riktig dröm och serveras elegant i en burk (eller fint glas om man föredrar det).
Men redan igår lagade jag till ett recept ur boken. Till en härlig lördagsmiddag sitter ett gott bröd inte fel. Hur trevligt låter det inte med Festlig pesstosnurra?! Svårighetsgrad medel. Själva degen och peston var det inga problem alls att få till. Att däremot fläta brödet var inte lätt alls. Peston rann ut och mina snurror blev sisådär. Men jag drog några lärdomar (ett är att använda kylskåpskall pesto – annars rinner peston ut redan vid flätningen) som kommer att ge perfekt resultat nästa gång jag bakar brödet. För brödet var helt ljuvligt. Fluffig och god deg med en mycket god fyllning (som gott hade kunnat vara mer om min inte hade flutit ut). Kommer garanteras att bakas och serveras fler gånger.
Jag var inte alls särskilt förtjust i Shireen under seriens gång men nu är jag desto mer imponerad av den unga tjejen. En receptbok som får 5 av 5 sunda av mig!
Festlig pestosnurra, 2 bröd
Bröd:
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk (jag använde lättmjölk i brist på annat men 3% rekommenderas)
1 msk flytande honung
1 tsk salt
3/4 dl olivolja
6 dl (360g) vetemjöl special eller Manitoba Cream (jag använde vanligt vetemjöl i brist på annat)
Pesto:
2 krukor färsk basilika eller 120 g fryst tinad
70 g pinjenötter
1 stor vitlöksklyfta
1 1/2 dl olivolja
50 g parmesanost
1 1/2 tsk salt
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37 grader och häll över i jästen. Rör om tills jästen har lösts upp och rör sedan ner honung, salt och olivolja. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta i maskinen i ca 10 minuter tills den känns smidig och glansig eller minst dubbel så lång tid för hand. Låt jäsa under en timme under bakduk och gör peston under tiden.
Mixa basilika, pinjenötter, vitlök och olivolja i en blender. Riv parmesan och blanda ner. Smaka av med salt och mixa slät.
Knåda degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Fördela peston jämnt på varje rektangel. Rulla ihop till rullar och dela sedan varje rulle i två delar på längden. Lägg varje rulle på en ugnsplåt med bakplåtspapper och fläta till en stor längd. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 40 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Ställ in en plåt i taget i mitten av ugnen. Sänk värmen till 180 grader och grädda i 18-20 minuter tills snurrorna är gyllenbruna.
Senaste kommentarer