Billig och god vardagssoppa
Idag har vi haft riktigt fint väder här i Stockholm. Sol och 23 grader varmt. Ikväll väntas dock oväder. Det varnas till och med för väldigt stora vattenmängder och översvämningar. Bäst att värma sig med en billig och god vardagssoppa till middag. Barnen älskar när vi äter soppa. Då blir det nämligen ofta våfflor på maten. Dock inte idag.
Kvällens middag blev tomatsoppa med halloumikrutonger. Till detta åt vi två naan-bröd var. Den här soppan är verkligen något utöver det vanliga. Sötman från tomaterna som bryts av med sältan och krispet från halloumin. Mums! Nybakta naan-bröd med smör och ost är ett perfekt komplement. Vill man kan man självklart servera vitlöksnaan. Det är till och med nästan godare!
Tomatsoppa med knaperstekt halloumi, 4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
5 dl vatten
1 tsk strösocker
1 msk vit balsamvinäger
1 msk torkad timjan
Salt och peppar
olivolja
1 förpackning halloumi
olivolja
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med tomatpuré i olivolja i kastrull eller gryta. Tillsätt krossad tomat, vatten, socker, vit balsamvinäger och timjan. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt soppan koka i ca 15 minuter.
Skär halloumin i tärningar. Stek gyllenbruna i olivolja.
Toppa soppan med halloumi vid servering och komplettera med gott bröd.
Naan-bröd, 8-10 bröd
7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung
Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.
Senaste kommentarer