Nyttig tacogratäng med hemgjorda nachochips
På helgerna försöker vi äta lätt- och snabblagade, gärna nyttiga maträtter. Dels vill vi inte lägga ner för mycket tid på matlagningen när vi äntligen är lediga hela familjen, dels äter vi hellre något gott på lördag och söndag kväll. Tacos gillar vi alla och en smidig tacogratäng går snabbt att laga, framför allt om man har köttfärsrester över från fredagens tacokväll. I helgen gjorde jag en nyttig tacogratäng med hemgjorda nachochips.
Fördelar med gratänger är att man kan lägga i lite allt möjligt beroende på vad man har hemma och vad man, och familjen, gillar. Vi hade inga köttfärsrester (eftersom det var ett tag sedan vi åt tacos) så jag tog fram ett paket (500 gram) kycklingfärs och stekte detta med en påse färdig tacokrydda. I kycklingfärsröran tillsatte jag sedan en burk kidneybönor (a 400 gram) och en liten burk majs. Detta fick koka ihop tills all vätska var absorberad. Sedan hällde jag ned röran i en ugnssäker form och toppade med en skivad tomat. I kylen fanns en halv burk lättcreme fraiche paprika chili som jag klickade ut. Sedan avslutade jag med ett tunt lager riven hårdost med låg fetthalt. In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.
Till detta gjorde jag egna nachochips av färdiga fahitasbröd. Jag klippte varje bröd i 8 trianglar, la ut dessa på en plåt med bakplåtspapper, penslade på olivolja på samtliga och toppade med flingsalt. In i ugnen 200 grader ca 5-10 minuter (håll noga koll) tills chipsen får en läcker, lätt gyllene färg. Ta ut och låt svalna.
Servera med valfria salladstillbehör som isbergssallad, tomat, gurka, paprika och rödlök samt salsa, guacamole och gräddfil. Röran kan dels läggas på mjukt tortillabröd eller tortillabåt, dels kan man göra nacho de luxe eller bara doppa chipsen i röran. Det bästa med tacos är att man kan äta vad och på vilket sätt man vill. Det finns inga rätt eller fel!
En supergod rätt som passar vilken lunch eller middag som helst!
Åh så gott 😀