Brygglunch för släkten

Brygglunch för släkten

Brygglunch för släkten

I helgen var Mattias föräldrar på besök i Stockholm och självklart ville vi visa upp vår ”nya” båt och samtidigt bjuda på något gott att äta. Visst hade vi kunnat sitta inne i båten men då vädergudarna var på vår sida blev det brygglunch för släkten istället. Så mysigt att duka upp vid vattnet och bara sitta och njuta av god mat, sällskap, passerande båtar, kluckandet från vattnet och fiskmåsarnas skrik.

Kan miljön bli mycket mysigare än så här?!

Kan miljön bli mycket mysigare än så här?!

Vår Forbina 9000 ligger där och glänser i solen! Mattias har lagt ner ett stort jobb på polering!

Vår Forbina 9000 ligger där och glänser i solen! Mattias har lagt ner ett stort jobb på polering!

Man behöver egentligen inte göra det så svårt för sig när det kommer till att bjuda in till fest, kalas, luncher och middagar. Det viktigaste är att umgås med gästerna. Mycket går att köpa färdigt i butik utan att kosta skjortan. Nu är jag något av en prestationsprinsessa så det blev en kombination av färdigt och hemgjort.

Himla bra baguetter.

Himla bra baguetter.

Självklart ville jag testa några recept från Ebba von Sydows nya kokbok Maten, livet och samtalen kring köksbordet. Jag prövade tre recept. Himla bra baguetter ”Receptet kommer från familjens brödguru, August. Baguetterna jäser över natten och blir alltid nästan franskt goda. Ni vet, med den knapriga ytan och det lite sega innandömet? Receptet kan verka komplicerat, men låt dig inte skrämmas: det är enkelt. Annars hade det inte kvalat in i vår bok”. Håller med, lätt som en plätt att baka och galet gott! Vi var åtta personer och med facit i handen borde jag bakat dubbelsats. Alla ville ha mer.

Rödbetshummus.

Rödbetshummus.

Rödbetshummus. ”Färgen på den här dippen blir fantastisk. Dessutom är den görgod (och du som är från Göteborg vet vad det betyder)”. Jag har gjort en liknande variant som smakar ungefär likadant. Mums på båda!

Kardemummakakan alla älskar

Kardemummakakan alla älskar

Sist men inte minst Kardemummakakan alla älskar. ”Fråga oss inte hur många gånger vi bakat den här kakan. Nej, den är ingen hälsokur men som dietisten Amy brukar säga: ”Det handlar om mängden. Alltid om mängden.” En bit av denna himmelskt goda kaka är en hälsokur för själen. Kardemumman kombinerad med syrliga bär och söt banan är en oslagbar kombination”. Jag serverade en klick grädde till och det var en match in heaven. Gustaf som inte ens gillar banan älskade den. Bananen liksom bara smälter in och kakan och ger sötma snarare än banansmak.

Lunch by the sea!

Lunch by the sea!

Det vi serverade var  grillad rostbiff, kassler, potatissallad (tips: tärna ner ett grönt äpple i den färdigköpta salladen – bidrar med syra och god smak), råkostsallad, hummus, baguetter, knäckesticks (såna där man köper från föreningar och skolklasser) och smör. Öl, vin och läsk till dryck. Till efterrätt kaffe, te och kardemummakaka med grädde. Allt åts på papptallrikar och vi drack ur plastglas. Enkelt men ändå så gott!

Förutom den goda maten bidrog miljön, gästerna och humöret också till en mycket trevlig lunch jag skulle kunna göra om vilken dag som helst! Någon som vill komma?

Grillad rostbiff och kassler.

Grillad rostbiff och kassler.

Helstekt rostbiff, 6 port

1,2 kg rostbiff eller ryggbiff
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk chiliflakes
1 msk smör

Sätt ugnen på 125 eller 150 grader.

Värm en stekpanna med smör. Krydda köttet med salt, svartpeppar och chiliflakes. Bryn köttet runt om några minuter så att det får färg. Lägg över köttet i en ugnsform. Ställ i nedre delen av ugnen. Helstek rostbiffen i ca 1,5 timmar på 150 grader eller ca 2 timmar på 125 grader. Sätt in en stektermometer i köttet. Ta ut rostbiffen när temperaturen är 60 grader. Då är rostbiffen ljust rosa. Ställ svalt och låt kallna. Skiva rostbiffen så tunt du kan och lägg upp på fat. Servera tex med potatissallad och rostad lök.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *