Cederplanksgrillad lax

Cederplanksgrillad lax

Cederplanksgrillad lax

Vi grillar året runt. Självklart blir det mer nu under den varmare, och förhoppningsvis, soliga säsongen. Ska sanningen fram grillar vi mest kött. Det blir mycket nötkött, fläskkött, kyckling och korv. Ibland även grönsaker som halloumi, majs, champinjoner och squash, men då som tillbehör till köttet. Fisk grillar vi ytterst sällan, men det händer och . I helgen testade vi för första gången att göra cederplanksgrillad lax.

Cederplanksgrillad lax tillagas ovanpå en bit cederplanka man kan köpa på en stormarknad eller där man säljer grillutrustning. Både Weber och Landmann har cederplanka i sitt sortiment. Det är en tunn planka som kan återanvändas, dock inte hur många gånger som helst.

Enkelt och smidigt sätt att tillaga sin lax på!

Enkelt och smidigt sätt att tillaga sin lax på!

Man börjar helt enkelt med att blötlägga sin planka i några timmar så den suger åt sig av vattnet. Detta är för att plankan inte ska spricka. Laxen som ska grillas ska helst ha skinnet kvar för bästa möjliga resultat. Medan plankan ligger i blöt är det dags att krydda laxen. Vi hade på salt, dill och citron. Till nästa gång kommer vi krydda mer då den blev rätt smaklös. Visserligen ska man inte krydda för mycket då det är röken från plankan som ska smaksätta laxen.

Ät och njut av cederplanksgrillad lax!

Ät och njut av cederplanksgrillad lax!

Både gasol- och kolgrill går bra att använda. Laxen läggs på plankan som sedan placeras ovanpå gallret. Lägg på locket! Låt fisken ligga i 15-20 minuter men kolla till den då och då. Innertemperaturen ska vara 56˚C. Fisken blir verkligen smakrik och mör och bara helt underbar! Ett riktigt smart, smidigt och enkelt sätt att tillaga lax på.

Till laxen serverade vi potatisgratäng, grillade grönsaker, aioli och färska grönsaker. Detta måste ni pröva!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. LILLGAMMAL skriver:

    Det där såg inte helt fel ut. Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.