Cederplanksgrillad lax
Vi grillar året runt. Självklart blir det mer nu under den varmare, och förhoppningsvis, soliga säsongen. Ska sanningen fram grillar vi mest kött. Det blir mycket nötkött, fläskkött, kyckling och korv. Ibland även grönsaker som halloumi, majs, champinjoner och squash, men då som tillbehör till köttet. Fisk grillar vi ytterst sällan, men det händer då och då. I helgen testade vi för första gången att göra cederplanksgrillad lax.
Cederplanksgrillad lax tillagas ovanpå en bit cederplanka man kan köpa på en stormarknad eller där man säljer grillutrustning. Både Weber och Landmann har cederplanka i sitt sortiment. Det är en tunn planka som kan återanvändas, dock inte hur många gånger som helst.
Man börjar helt enkelt med att blötlägga sin planka i några timmar så den suger åt sig av vattnet. Detta är för att plankan inte ska spricka. Laxen som ska grillas ska helst ha skinnet kvar för bästa möjliga resultat. Medan plankan ligger i blöt är det dags att krydda laxen. Vi hade på salt, dill och citron. Till nästa gång kommer vi krydda mer då den blev rätt smaklös. Visserligen ska man inte krydda för mycket då det är röken från plankan som ska smaksätta laxen.
Både gasol- och kolgrill går bra att använda. Laxen läggs på plankan som sedan placeras ovanpå gallret. Lägg på locket! Låt fisken ligga i 15-20 minuter men kolla till den då och då. Innertemperaturen ska vara 56˚C. Fisken blir verkligen smakrik och mör och bara helt underbar! Ett riktigt smart, smidigt och enkelt sätt att tillaga lax på.
Till laxen serverade vi potatisgratäng, grillade grönsaker, aioli och färska grönsaker. Detta måste ni pröva!
Det där såg inte helt fel ut. Mums!