Den hälsosamma balansen
Svenskarna är mycket intresserade av ämnet kost och hälsa och vi är väldigt hälsomedvetna. Trots det stora intresset tycker flertalet att budskapen kring kostråd och rekommendationer är många och förvirrande. Det är GI-metoden hit och 5:2 dit, bara för att nämna några. Hur ska man egentligen veta vad man ska lägga på tallriken för att må bra?! Och hur mycket ska man röra på sig och vad ska man träna?
Själv tror jag på en sund balans. Man får inte gå till överdrift. Livet är till för att levas. Att bara äta torsk fem gånger om dagen och samtidigt träna fem dagar i veckan är inget för mig. Ät nyttigt och hälsosamt men passa också på att då och då unna dig det där lilla extra du suktar efter. Träna lagom mycket och lyssna på kroppen. Varierad och allsidig träning är att rekommendera. Säger kroppen ifrån, låt den vila.
Hur resonerar då en av våra största hälsoprofiler av idag, Fredrik Paulún, kring att äta nyttigt? Fredrik har precis släppt sin senaste kokbok Paulúns fastfood där han ge sin syn på hur mat kan vara snabb och enkel att laga och ändå nyttig och god. Han resonerar dock att man absolut ska få unna sig en eller ett par köpepizzor eller liknande i månaden, det ger inga hälsoproblem eller oönskade kilon. Det är först när det blir en vana som det blir ett verkligt problem.
I samband med boksläppet passade jag på att ställa ytterligare några frågor kring kost till Fredrik.
Jessica: Hur ser Fredriks ultimata fredagsmys och fredagsmiddag ut?
Fredrik: Skaldjur, vitt vin och en fruktsallad till dessert!
J:Hur ser Fredrik på sk barnmenyer som finns på de flesta restauranger, även finare och dyrare restauranger? Är det till exempel rätt och rimligt att barnen erbjuds onyttig men lockande mat som pannkaka, hamburgare och friterad kyckling med pommes frites medan de vuxna kan välja på mer nyttiga rätter med fint kött, kyckling, fisk och skaldjur med goda tillbehör?
F: Nej, det är inte rimligt. Vi har fått för oss att barnen ska ha onyttiga helfabrikat (även om det också finns nyttiga sådana), sockrad och friterad mat bara för att de accepterar att äta det. De ställer helt enkelt inte krav, så gör det åt dem. Hälsa byggs redan från unga år och barnen är värda att lägga resurser på.
J: Serverar Fredrik samma mat till sina barn som till de vuxna eller steker Fredrik upp till exempel korv om barnen vägrar äta maten han tänkt servera?
F: Det beror på situationen. Min äldsta son Adam är fyra år så han går att resonera med. Han har börjat äta mat som även de vuxna äter och det räcker med att få honom att smaka så brukar han tycka om det. För att komma över den tröskeln kör jag ibland med mutor, rätt eller fel. Det får honom dock att äta och det ger honom en positiv psykologisk koppling till mat generellt. Det kan vara något så litet som ett klistermärke eller en rolig utflykt på helgen. Tidigare hände det dock att jag var tvungen att laga särskild mat till honom. Vi få se hur det blir med Dorian som snart fyller ett år!
J: Vad dricker Fredrik helst till maten, på vardagar respektive helger?
F: Rödvin eller vatten. Brukar dricka ett-två glas rödvin varje dag för att jag tycker det är gott och vet att det är bra för hjärta-/kärl, skyddar mot diabetes och hjälper mig hålla vikten. Dock skulle jag inte dricka alls om jag inte kunde stoppa vid två glas.
J: Vad unnar sig Fredrik i matväg när han vill lyxa till det?
F: Jag älskar riktigt bra hängmörat kött med hemgjord bearnaisesås och en stor grönsallad. Till det serveras det obligatoriska rödvinet men ett lite kraftigare sådant som en mustig Malbec från Argentina eller en Kalifornisk Zinfandel.
J:Finns det någon mat Fredrik aldrig skulle tänka sig att äta?
F: Chips, läsk och smågodis har jag mycket svårt för, eftersom jag vet hur farligt det är. Det serveras också mycket lite av hemma hos oss. Popcorn, juice och Kinderägg (lagom portion socker) gör jobbet bra!
Stort tack Fredrik för dina svar, mycket intressant, och för din inspirerande kokbok.
Senaste kommentarer