Alltid lika populär
En maträtt som alltid går hem hos familjen är köttfärsbiffar. Oerhört populärt och middagen slutar ofta med att varenda smula går åt. Och det oavsett hur mycket biffar jag gör känns det som. Det finns många roliga tillbehör man kan variera bland. Potatis, ris, pasta, quinoa, bulgur eller en matig sallad. Tomatsås, brunsås, gräddsås, svampsås, tzatziki eller bara vanlig skysås. Jag kompletterar dessutom gärna med senap, grillsås och lingonsylt. Och grönsaker såklart.
Till middag igår blev det just köttfärsbiffar med kokt potatis, brunsås, grönsaker och för mig som sagt även senap, grillsås och lingonsylt. Istället för att ha i färdig lingonsylt i såsen hade jag i 2 tsk Lingonpulver från Kung Markatta. Fantastiskt! Mycket nyttigare än att ha i sockrad sylt och smaken blev kanon. Lite sött från balsamvinägern och lite syra från lingonpulvret!
Sååå gott! Får man slicka tallriken?!
Köttfärsbiffar, 4 port
8oo g köttfärs
5 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten eller mjölk
1 finriven gul lök
1 msk kalvfond
1 ägg
salt + peppar
Blanda vatten eller mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla i ca 10 min. Blanda köttfärs, finriven lök, kalvfond, ägg, salt och peppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Forma till biffar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tillaga mitt i ugn på 200 grader i ca 20 minuter. Häll av vätska från plåten lite då och då för att undvika att biffarna kokas i ugnen.
Brunsås
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl lättmjölk
1 1/2 dl vatten
1 msk lökfond
1 1/2 tsk soja
1 tsk balsamvinäger
Lingonsylt
salt och peppar
Vispa ut mjölet i mjölk och vatten i en kastrull. Koka upp med fond, soja och balsamvinäger. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och lingonsylt.
Senaste kommentarer