Ekologisk Olivolja med färsk basilika
Att olivoljan är hälsosam har vi länge känt till. Olivoljans rika innehåll av enkelomättat fett och unika innehåll av polyfenoler, antioxidanter, är anledningen till att olivoljan är nyttig. Genom att välja olivolja när man lagar mat, steker eller ugnsrostar så byter man enkelt ut det mättade fettet mot enkelomättat. Olivoljan är dessutom väldigt god. Jag använder olivolja i dressing, vinägrett och sås istället för mejeriprodukter som ofta har ett högt innehåll av mättat fett. Att ringla olivolja över sallader är en riktigt hit. Då använder jag ofta någon av de smaksatta olivoljorna. En favorit är en ekologisk olivolja med färsk basilika från Ppura.
Ppura låter ju som ett konstigt namn men står för passion och perfektion. Basilikaoljan är en lätt fruktig olivolja från den mångfaldigt prisbelönade olivoljeproducenten Luigi Tega i Umbrien. Den innehåller inga artificiella aromer utan man har använt färsk, italiensk basilika som pressats tillsammans med oliverna. Den passar utmärkt till pasta, pizza, tomatsallad och grillade grönsaker. Verkligen läcker färg och smak på oljan och är en stor favorit här hemma.
Idag testade jag att använda basilikaoljan i en hemgjord pesto. Det var ett riktigt lyckodrag. Min i vanliga fall goda pesto fick en helt ny dimension, hemgjord pesto 2.0 liksom. Magiskt gott! Konsistensen blev också mycket bättre än vanligt. Det berodde på att jag idag använda vår nya handmixer istället för den vanliga mixern. Jag ville inte ha en slät pesto utan en med mer struktur. Jag rev parmesansost och vitlök på rivjärn, tog de fina stora bladen på den nyinköpta basilikaplantan, krydddade varsamt, hade i basilikaoljan och de noga passade rostade pinjenötterna och mixade allt tills jag fick precis rätt konsistens. Perfektion!
Senaste kommentarer