Ekologisk Olivolja med färsk basilika

Ekologisk Olivolja med färsk basilika och andra smaksatta olivoljor

Ekologisk Olivolja med färsk basilika och andra smaksatta olivoljor

Att olivoljan är hälsosam har vi länge känt till. Olivoljans rika innehåll av enkelomättat fett och unika innehåll av polyfenoler, antioxidanter, är anledningen till att olivoljan är nyttig. Genom att välja olivolja när man lagar mat, steker eller ugnsrostar så byter man enkelt ut det mättade fettet mot enkelomättat. Olivoljan är dessutom väldigt god. Jag använder olivolja i dressing, vinägrett och sås istället för mejeriprodukter som ofta har ett högt innehåll av mättat fett. Att ringla olivolja över sallader är en riktigt hit. Då använder jag ofta någon av de smaksatta olivoljorna. En favorit är en ekologisk olivolja med färsk basilika från Ppura.

Hemgjord pesto får en extra dimension med olivolja basilika

Hemgjord pesto får en extra dimension med olivolja basilika

Ppura låter ju som ett konstigt namn men står för passion och perfektion. Basilikaoljan är en lätt fruktig olivolja från den mångfaldigt prisbelönade olivoljeproducenten Luigi Tega i Umbrien. Den innehåller inga artificiella aromer utan man har använt färsk, italiensk basilika som pressats tillsammans med oliverna. Den passar utmärkt till pasta, pizza, tomatsallad och grillade grönsaker. Verkligen läcker färg och smak på oljan och är en stor favorit här hemma.

Hemgjord pesto

Hemgjord pesto

Hemgjord pesto 2.0

Hemgjord pesto 2.0

Idag testade jag att använda basilikaoljan i en hemgjord pesto. Det var ett riktigt lyckodrag. Min i vanliga fall goda pesto fick en helt ny dimension, hemgjord pesto 2.0 liksom. Magiskt gott! Konsistensen blev också mycket bättre än vanligt. Det berodde på att jag idag använda vår nya handmixer istället för den vanliga mixern. Jag ville inte ha en slät pesto utan en med mer struktur. Jag rev parmesansost och vitlök på rivjärn, tog de fina stora bladen på den nyinköpta basilikaplantan, krydddade varsamt, hade i basilikaoljan och de noga passade rostade pinjenötterna och mixade allt tills jag fick precis rätt konsistens. Perfektion!

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *