En mer hälsosam tacofredag

Tacofredag. Ett fenomen som onekligen har tagit sin plats i våra svenska hem. Många äter tacos minst en gång i veckan. Lätt att laga till, ganska billigt, funkar både till vardags och till fest och uppskattat av såväl stor som liten. Sett från ett hälsoperspektiv är tacos faktiskt inte heller en så tokig måltid. Men vill kan man med enkla medel få en mer hälsosam tacofredag.

Kycklingtaco.

Kycklingtaco.

Lika gott med kycklingfärs som köttfärs!

Lika gott med kycklingfärs som köttfärs!

Byt ut köttfärsen mot kycklingfärs och vips har du skapat kycklingtacos. Kycklingfärs är både magrare (5 % fett istället för 10-20% fett) och mer klimatsmart än köttfärs. Lika gott om ni frågar mig. Ett tips är att lägga på krossad ananas och cashewnötter för det lilla extra! Man kan också dryga ut köttfärsen med belugalinser, svarta bönor, kikärtor etc för att öka intaget av protein och fibrer.

Hemgjord tacokrydda.

Hemgjord tacokrydda.

Sätt din personliga touch på kryddan.

Sätt din personliga touch på kryddan.

Gör din egen tacokrydda, se receptförslag längst ned i inlägget. Både nyttigare, godare och billigare. De man köper innehåller ofta både tillsatser och socker.

Ös på med grönsaker. Klassiska tillbehör som paprika, gurka, majs, sallad, tomater, majs. Testa rivna morötter och olika sorters kål, babyspenat, ruccola och andra gröna blad. Frukt som ananas, banan, rivet äpple. Massor med näringsämnen och vitaminer och mättar fint. Testa att servera tacos i salladsblad istället för bröd/nachochips.

Använd mager ost. Den innehåller mer protein och mindre fett. Testa riven mozarella (ligth eller vanlig) eller smulad fetaost 3-10% fettinnehåll.

Helt oemotståndliga bröd!

Helt oemotståndliga bröd!

Baka egna wrapsbröd och gör egna nachochips. Mycket godare och tar inte så lång tid som man kanske tror. Alternativt, servera din taco i salladsblad.

Mangosalsa

Mangosalsa

Gör dina egna såser. Både mer hälsosamt och billigare. Testa mangosalsa och avokadokräm. Använd kvarg istället för gräddfil. Pressa i vitlöksklyftor, krydda med salt och peppar och vips har du en proteinrik vitlökssås.

Ni ser, det finns många knep att ta till. Om man vill, har lust och tid. Men ibland är det skönt att köpa färdigt och bara gå all-in! Balans!

Klassisk tacokrydda

2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1 tsk vitlökspuver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
2 tsk oregano
1/2 tsk salt

Bara att blanda ihop och förvara i en fin burk. Krydda vid behov.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *