En riktigt nyttig och god broccolipaj
Paj är så himla gott! Både matpaj och dessertpaj. Det är perfekt att förbereda. Antingen har man en färdig paj i frys eller kyl eller bara en färdig pajdeg. Paj är också lätt att variera. Man kan anpassa innehållet i pajen efter eget smak och tycke. Det är perfekt sätt att ta hand om rester i kyl eller frys, det är billigt, passar perfekt i matlåda, etc.
Den traditionella pajen är ofta inte särskilt nyttig. Pajdeg innehåller mycket fett och vitt mjöl, äggstanningen bygger på gräddmjölk eller bara grädde, i fyllningen har man ost med hög fetthalt och många gånger innehåller pajen även bacon eller liknande. Men det går att göra nyttig paj. Både vad gäller pajdeg och fyllning. Nyttigare paj passar perfekt som vardagsmat. Den feta varianten kan man spara till festligare tillfällen.
Kvällens middag blev en riktigt nyttig och god broccolipaj. Jag testade för första gången att göra ett glutenfritt pajskal på quinoa och rismjöl. Receptet kommer från det nya programmet Vegorätt, men som vanligt gjorde jag vissa justeringar. Jag drog ned på mängden rapsolja till hälften och minskade även den kokta quinoan. Riktigt gott pajskal! Quinoan och rismjölet gör pajskalet riktigt krispigt, smakrikt och gott. Detta måste ni testa!
Fyllningen bestod av broccoli, kassler och fetaost med fetthalt på 10%. En riktigt god kombo. Till detta en nyttig äggstanning gjord på lättmjölk. När man använder lättmjölk får man tänka på att pajen blir något rinnigare än med gräddmjölk, men får den bara stå till sig ordentligt är det ofta ingen fara.
Helheten blev en perfekt paj med fantastiska smaker och konsistenser. Serverades med färska grönsaker. Mycket gott och uppskattat! Kul att testa nya recept och möjligheter.
Pajskal med quinoa (originalrecept)
2 dl quinoa, okokt
3 1/2 dl vatten (till att koka quinoan)
3/4 dl psylliumhusk/psylliumfröskal
1 1/2 dl rismjöl
1/4 dl kallt vatten (till pajdegen)
1 dl kallpressad rapsolja + 1 tsk till pajformen
2 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg quinoa och vattnet till quinoan i en kastrull, koka upp, sänk sedan till medelvärme och koka under lock tills mjukt och fluffigt, ca 14 min. Lägg färdig quinoa i en stor skål. Tillsätt övriga pajskalsingredienser i skålen och blanda väl. Pressa ut pajdegen i formen. Förgrädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.
Fyllning broccoli-, kassler- och fetaostpaj
250 g broccoli
150 g fetaost
300 g kassler
3 ägg
3 dl lättmjölk
salt och peppar
Skär kassler i tärningar och broccoli i små buketter. Bryt fetaosten i bitar. Lägg ner i det förgräddade pajskalet. Rör ihop 3 ägg och mjölk i en skål, krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i över fyllningen. Ställ i ugnen på 200 grader tills pajen har stannat, cirka 25 minuter.
Senaste kommentarer