En trevlig sysselsättning för hela familjen

Det är kul att laga mat ihop. Det kan vara tillsammans med vänner, familjen, partnern, kollegor, bloggvänner, okända och kreti och pleti. Man är kreativ ihop, har tid att umgås och prata och kanske dricka något gott under tiden också. Efteråt får man såklart njuta av det man har åstadkommit tillsammans och ofta smakar det mycket godare på det sättet!

Hemgjorda vårrullar med dippsås

Söndagens lunch hjälpte Filippa mig med att laga och vi hade riktigt kul under tiden. I matkassen från Middagsfrid var en rätt vårrullar och dessa krävde en hel del pill att få ihop. Perfekt familjesysselsättning för pysseltokiga barn (och vuxna?!).

Hur smakade då maten? Rullarna var fantastiskt goda. Dippsåsen helt okej. Vi kompletterade med thai chili-sås som gav lite mer sötma och hetta. En kul rätt man kan servera någon gång ibland, om inte annat för att imponera på folk för det såg ganska proffsigt ut när man väl fick in snitsen!

Färska vietnamesiska vårrullar med sojadipp, 4 port

1 flaska fisksås, 60 ml
2 msk kinesisk soja
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk + 1 tsk flytande honung
2 tsk ingefära
4 krm sambal oelek
300 g morötter ((3-4 st)
50 g rödlök (1 st)
1 gul paprika
1 kruka färsk koriander
1 grön chili
3 msk neutral olja
500 g fläskfärs
2 dl kokt ris
600 g salladskål
1 fp rispapper, 134 g

Dippsås: Blanda 1 dl vatten, 1 flaska fisksås 60 ml, 2 msk kinesisk soja, 1 1/2 msk vitvinsvinäger, 1 msk flytande honung, 1 tsk ingefära, 2 krm sambal oelek och 2 krm svartpeppar i en skål.

Grönsaker: Skala och skär 300 g morötter i tunna stavar. Hacka 50 g rödlök. Finstrimla 1 gul paprika. Hacka 1 kruka koriander. Lägg grönsakerna i en varsin skål.

Färs: Kärna ur och finhacka 1 grön chili. Hetta upp 2 msk neutral olja i panna och fräs 500 g fläskfärs och chilin på hög värme ca 3 min. Tillsätt hälften av dippsåsen, 2 dl kokt ris och blanda om. Lägg färs och ris i en skål.

Salladskål: Ansa och finstrimla 600 g salladskål. Tillsätt 1 msk neutral olja i panna och fräs salladskålen i ca 5 min. Tillsätt 1/2 tsk salt, 1 tsk ingefära, 1 tsk flytande honung, 2 krm sambal oelek och fräs ytterligare 1 min.

Ställ fram färsen, de kalla grönsakerna, den frästa salladskålen och dippsåsen på bordet. Ta fram 1 fp rispapper. Fyll två djupa tallrikar med kallt vatten. Doppa ett rispapper i taget i vattnet tills det blir mjukt, ca 1 min. Ta upp pappret och fyll det sedan med färs och grönsaker. Vik in kanterna, rulla ihop och ät rullen tillsammans med dippsåsen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *