Boeuf bourguignon med champinjoner och smålök

Boeuf bourguignon med champinjoner och smålök
Boeuf bourguignon med champinjoner och smålök

Det är verkligen en speciell period mänskligheten går igenom just nu. En prövning för alla på många sätt. Jag önskar det fanns ett slutdatum att se fram emot men tyvärr finns det inte ännu. Vi vet bara att det kommer fortgå ett bra tag till. Kan inte allt bara bli normalt igen? Vi kan åtminstone upprätthålla ganska normala vanor när det kommer till mat. Se till att laga en god klassiker som värmer och känns trygg. Själv lagade jag en Boeuf bourguignon med champinjoner och smålök. En riktigt matig och robust middag som smakar franskt och underbart. 

Dags att laga Boeuf Bourguignon i Crock Pot.
Dags att laga Boeuf Bourguignon i Crock Pot.
Jag bryner kött, lök, morot och tomatpuré innan jag startar mitt långkok.
Jag bryner kött, lök, morot och tomatpuré innan jag startar mitt långkok.
Dags att se resultatet efter de första 6-7 timmarna.
Dags att se resultatet efter de första 6-7 timmarna.
Doftar sååå gott!
Doftar sååå gott!
Nu tillsätter jag smålök, bacon och champinjoner och låter gå en timme till på svag värme.
Nu tillsätter jag smålök, bacon och champinjoner och låter gå en timme till på svag värme.
Grytan är klar!
Grytan är klar!

Jag använder mig här av ett klassiskt recept på boeuf bourguignon. Torkad timjan, rött vin och skivad bacon är bara några av ingredienserna i denna mustiga nötköttsklassiker. En av mina favoriträtter att göra i Crock Pot. Inspiration till detta recept kommer från Allt om Mat. Grytan kan med största fördel lagas dagen innan. Den blir bara ännu godare av att få stå och dra i kylen ett dygn. Godast tycker jag är att servera en potatispuré till. Kanske även ett gott bröd med vilket man kan suga upp all den goda såsen med.

Magiskt gott med boeuf bourguignon!
Magiskt gott med boeuf bourguignon!

Boeuf bourguignon med champinjoner och smålök, 4 port

800 g nötkött i bitar
1 msk smör
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1,5 msk vetemjöl
3 dl rött vin
1-2 dl vatten
3 msk oxfond
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
12 st steklökar
200 g champinjoner
150 g skivad bacon
Salt och peppar

Tärna köttet. Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Bryn köttet i smör och lite rapsolja i Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta eller i en stekpanna på spisen. Tillsätt sedan morötter, lök och tomatpuré och låt brynas med några minuter. Krydda med salt och peppar. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Pudra över mjölet i grytan och rör så att det fördelar sig jämnt. Häll på vin, vatten och oxfond, tillsätt timjan och lagerblad. Sätt på locket. Låt gå på låg värme i ca 6-7 timmar. Tillsätt bacon, champinjoner och smålök. Låt gå ytterligare 1 timme på låg värme. Smaka av med salt och peppar. Red ev av med maizena ifall grytan blir för lös.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *