Fin middag med fisk från torget
Jag älskar att handla delikatesser. Så här till jul är det många som står på gator och torg och säljer godsaker för alla smaker. Det är ostar, korvar, marmelader, fisk, kaffebröd, mjukt och hårt bröd, godis – ja, det mesta kan köpas! Varorna brukar hålla väldigt hög kvalitet, ha fantastisk smaker och kanske lite högre priser.
I fredags köpte jag hem fantastiskt fin fisk på torget i förorten där jag bor. Det var rökt röding från Västerbotten. Tre fiskar köpte jag och en burk hemgjord aioli. Det fick bli huvudrätten på lördagens finmiddag.
Till förrätt åt vi favoriten Chèvre Chaud. Så enkelt att göra, goda smaker och mycket uppskattat av hela familjen.
Till huvudrätt blev det alltså rökt röding, kokt potatis, aioli och grönsaker. Vilken helt otroligt god fisk! Saftig och mjäll och riktigt smälte i munnen. Aiolin var helt färsk och smakade gudomligt. Ett klockrent tillbehör till fisken och potatisen och smakerna gifte sig i munnen. Barnen gillade fisken lika mycket som vi. De ville bara ha mer och mer och mer!
Receptet till kvällens dessert hittade jag i en broschyr från Coop (Juletid – Enklaste vägen från advent till nyår) och är kanske tänkt just till nyår. Det blev en chokladpastej med blueberry curd. Jag hade dock inga blåbär utan gjorde istället en raspberry curd och det blev lika bra det. En helt fantastisk dessert som jag är övertygad om passar perfekt till en finare middag, nyår eller ej! Den måste ni testa!
Chokladpastej med blueberry curd, 4 port
100 g smör
1 dl strösocker
100 g mörk choklad 70%
2 ägg
0,5 dl vetemjöl
Blueberry curd:
200 g frysta tinade blåbär
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
Till servering:
1 msk kakao
rostade hasselnötter
färsk mynta
Smält smör, socker och choklad i en kastrull under omrörning. Låt chokladblandningen svalna till 50°, använd en termometer. Blanda ner äggen och sikta ner mjölet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd avlång brödform som rymmer 1 liter. Grädda mitt i ugnen 150 grader ca 20 min, pastejen ska ha stannat men inte stelnat helt. Låt chokladpastejen svalna och ställ sedan i kyl ca 1 tim.
Mixa blåbären med en stavmixer till slät konsistens. Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka. Tillsätt blåbären och värm ytterligare någon minut. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Sila ev såsen genom en finmaskig sil. Låt krämen kallna.
Pudra kakao över kakan innan servering. Servera med blueberry curd, rostade hasselnötter och ett par myntakvistar.
Senaste kommentarer