Frittata med grönkål och fetaost

Grönkålsfrittata är vacker på julbordet och god året om. Frittatan passar utmärkt att ha på julbordet, som lunch eller eller till middag med en grönsallad på sidan av. Här har jag gjort en frittata med grönkål och fetaost som blev riktigt matig och god. Jag har tillagat denna i Crock Pot som jag tycker är ett mycket smidigt och praktiskt sätt att laga mat på, men funkar även att baka av i ugnen i ca 20-25 minuter.

Frittatan kan lika gärna serveras kall som varm. Klockren på julbuffébordet med andra ord. Skär upp den i snygga, små rutor och servera på vackert fat.
”En frittata är en italiensk typ av omelett som antingen serveras naturell eller smaksatt med andra ingredienser såsom charkuterier, ost och grönsaker. Tänk lite man-tager-vad-man-haver. Detta något slänger man i stekpannan i sällskap av ett gäng ägg. Precis som en vanlig fransk omelett tillagas den i en stekpanna, men i stället för att stekas på spisen och serveras dubbelvikt tillagas den först på spisen men gräddas sedan av i ugnen och serveras öppen eller på skärbräda.”



Frittata med grönkål och fetaost
300 g potatis
100 g grönkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
6 ägg
salt, peppar
100 g fetaost
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt svalna och skär i tärningar. Riv loss bladen på grönkålen från stjälkarna. Grovhacka bladen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lökhacket i olivolja i några minuter i Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta, annars i en stekpanna på spisen. Tillsätt grönkål och fräs i ytterligare ca 5 minuter tills grönkålen sjunker ihop något. Lägg grönkål och lök åt sidan. Häll i ytterligare lite olivolja utan att rengöra grytan/pannan och stek potatisen tills den börjar få färg. Ställ grytan på tillagningsenheten. Rör ned grönkål, lök, salt och peppar. Vispa äggen och häll över. Toppa med fetaosten. Sätt en handduk mellan grytan och locket och låt gå på hög värme i 2 timmar. Låt svalna. Skär upp och njut!
Senaste kommentarer