Pulled pork i Crock-Pot

Långlagat är verkligen inne! Fler och fler upptäcker att smakpaletten blir så mycket större och djupare och maten så mycket mörare och mer välsmakande om man lagar till sin mat med lägre temperatur under längre tid. Det gäller allt från kött, fisk, kyckling till grönsaker.

I det här sammanhanget måste jag påminna er. Har ni ännu inte köpt en Crock-Pot är det hög tid att göra det nu. Du sätter enkelt på din potta fulladdad med utvalda ingredienser på morgonen och när du kommer hem från vad du nu har gjort under dagen är maten klar och välsmakande. Eller varför inte sätta på den över natten och vakna i ett hem fullt av goda dofter! Det är så enkelt och praktiskt, jag älskar min Crock-Pot!

Laddad för en pulled pork

I lördags lagade jag till Pulled pork i min Crock-Pot som vi åt till lunch i söndags. Jag följde mitt vanliga pulled pork-recept men tillagade den i pottan på låg effekt i lite drygt 8 timmar. Perfekt resultat! Bara att servera med goda valfria tillbehör, som nachoskal/fahitasbröd, ris/quinoa/bulgur, grönsaker, såser och gräddfil/kvarg/matyoghurt.

Pulled pork

1 kg fläskarré
BBQ-sås:
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 dl ketchup
½-1 msk chipotlepasta
½ dl vatten
1 msk farinsocker
1/2 tsk +1 nypa mald koriander
½ msk + ½ tsk mald spiskummin
(1 msk whisky eller annan trevlig smakrik sprit)

Lägg köttet i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock, lergryta eller en ugnfast form med lock. Skala lök och vitlök och skiva tjockt. Skala och skiva lök och vitlök. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet. Placera lök och vitlök ovanpå karrén. Sätt in i ugnen och värm till 125°C.

Låt karrén stå i ca 4 timmar. Efter en dryg imme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen. Om den får ligga i den sura röran frön början blir den inte lika fint mjuk. Kika till grytan då och då så att det inte bränner fast i botten. Slå på vatten om det behövs. Om du behöver lämna köttet utan tillsyn är det bra att slå lite vatten i botten innan, så att det inte bränner vid.

Efter 3 timmar kan du tillsätta lite mer av alla kryddorna. Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt svalna något. Mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda med såsen. Smaka av med lite mer whisky, spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm eller ljumma köttet före servering.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *