Galinas pizza

Galinas pizza

Galinas pizza

Att jag älskar mat och god mat i synnerhet kan ni inte ha missat. Att gå ut och äta på restaurang tycker jag sätter guldkant på tillvaron. Oavsett om det är lunch eller middag, billigt hak eller fine dining. Några av er kanske minns att jag för ca 1,5 år sedan skrev om Skanstulls nya foodcourt kallat Teatern. På Teatern samlas flera av Sveriges främsta kockar och konditorer under ett och samma tak. Syftet är att göra maten tillgänglig för alla och de har öppet för frukost, lunch eller middag. Det ska vara snabbt, enkelt och opretentiöst. Det finns verkligen något för alla, till och med veganer.

Några av kockarna som har restaurang på Teatern är Magnus Nilsson, Maximillian Lundin, Adam Dahlberg och Albin Wessman, Claes Grännsjö, Stefano Catenacci och Daniel Roos för att nämna några. Maten där är verkligen helt fantastisk. God, vällagad och prisvärd! I maj fick Teatern sitt senaste tillskott – en pizzeria. Den heter Galinas pizza. Bakom Galinas står inga mindre än Oskar Larsson och Eloi Berthelin. De har tidigare jobbat på tex den trendiga krogen Babette på Roslagsgatan.

Menyn på Galinas har något för alla smaker.

Menyn på Galinas har något för alla smaker.

 

Galinas har på den nuvarande menyn åtta olika pizzor att välj bland. Det är ett antal fasta alternativ kombinerat med pizzor som varierar efter säsong. Det är inga napolitanska pizzor även om konceptet påminner om det. Pizzorna är istället skapade efter Oskars och Elois huvud och ambition om hur en bra pizza ska vara och smaka.

Degen utgör själva basen för att få till en bra pizza. Knepet Galinas har är att de låter degen få jäsa extra länge. Det ger en pizza med extra god smak och mycket krispighet. Pizzorna gräddas i den 450-gradiga vedugnen i ca en och en halv minut. De använder endast noga utvalda råvaror. Det är alltifrån klassisk pizza med tomatsås, mozzarella och oregano till en vit pizza med potatis, taleggio, mozzarella och svartpeppar. Det finns alltid veganska och vegetariska alternativ på menyn.

Eloi Berthelin framför vedugnen.

Eloi Berthelin framför vedugnen.

Oskar Larsson hälsar välkommen.

Oskar Larsson hälsar välkommen.

Galinas går riktigt bra. Trycket är högt, både på lunchtid men framför allt på kvällarna. Det förstår jag! Pizzorna är nämligen galet goda! Jag tog en lunch tillsammans med min mamma på Galinas i fredags och fick en pizzaupplevelse utöver det vanliga. Jag hade turen att få träffa både Oskar och Eloi och fick höra om pizzorna, visionen och framtiden. Sedan fick vi avnjuta den goda maten. Jag valde en vit pizza med ’nduja (en syditalienska korv med mycket sting), zucchini, mozarella och mynta. Mamma valde en röd pizza med tomatsås, salsiccia, rödlök och basilika. Sedan delade vi 50-50. Självklart tog vi även en pizzasallad med vitkål, svartkål, mynta och citron.

Trycket är högt på Galinas.

Trycket är högt på Galinas.

En och en halv minut gräddas pizzorna.

En och en halv minut gräddas pizzorna.

En del ingredienser läggs på efter gräddning.

En del ingredienser läggs på efter gräddning.

Pizzorna är lagom stora och med lagom mycket fyllning på. Ostmängden är helt perfekt. Många pizzor kan annars bli alldeles för oststinna och ta över alla smaker, men inte dessa. De var supertunna och krispiga, med lite tjockare men ändå krispiga kanter. Och vilka smaker, allt var verkligen i balans! Hur gott som helst! Mammas och mina smak gick lite isär. Vi gillade verkligen båda men min favorit blev ’nduja-pizzan och mammas salsiccia-pizzan. Jag gillar i vanliga fall inte pizzasallad, men denna var något utöver det vanliga. Den får ni inte missa.

Min och mammas pizzor.

Min och mammas pizzor.

Vit pizza med 'nduja (en syditalienska korv med mycket sting), zucchini, mozarella och mynta.

Vit pizza med ’nduja (en syditalienska korv med mycket sting), zucchini, mozarella och mynta.

Röd pizza med tomatsås, salsiccia, rödlök och basilika.

Röd pizza med tomatsås, salsiccia, rödlök och basilika.

En sak är säker. Gillar ni pizza ska ni genast bege er till Galinas. Ni kommer inte bli besvikna!

Teatern har nominerats till Årets Smaksättare av Restauranger & Storkök. Priset ges till ”en restaurang eller person som har berikat den svenska matkulturen med rena, tydliga och naturliga smaker”. Kul!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *