Godare havregrynsgröt
Jag älskar mat och att äta. Frukost är ett mål jag aldrig skulle kunna tänka mig att hoppa över, bästa starten på dagen! Lunch, middag och mellanmål försöker man variera så mycket man bara kan, frukosten ser mer eller mindre likadan ut varje (var)dag. Under den kalla perioden äter jag mer eller mindre alltid en tallrik havregrynsgröt och två smörgåsar. Topping på gröten, smörgåstyp och pålägg varieras men basen är samma.
Havregrynsgröt är otroligt nyttigt då det innehåller mineraler, protein, långsamma kolhydrater och lösliga fibrer som håller oss mätta länge trots lågt kaloriinnehåll. Dessutom visar studier att havregrynsgröt sänker kolesterolet och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom. Havregrynsgröt passar både stora och små. Många tycker dock att havregrynen är lite för grova och hårda. Men jag har ett supertips för att få till godare havregrynsgröt. Mixa färdigkokt havregrynsgröt med stavmixer. Resultatet blir en perfekt slät och fluffig gröt som dessutom får en mycket godare, finare smak. Extra gott blir det om man har lite vaniljpulver i gröten innan man mixar. Toppa med psylliumfrön, pumpakärnor, nötter, svenska bär eller frukt och servera med valfri mjölksort/mylk.
Det fungerar också att mixa havregrynen till ett fint pulver innan man kokar den. Gröten blir slät och fin men inte lika fluffig som nymixad.
Ett annat tips är att koka havregrynsgröten i havremjölk istället för vatten. Det ger en sötare och mildare gröt.
(varuprov) Kanel är ett måste på min havregrynsgröt. I veckan fick jag hem senaste kryddnyheten från Santa Maria, ekologisk Ceylonkanel. Ceylonkanel har en ljusare färg och mildare smak än den vanliga Cassiakanelen. Jättegott och passade perfekt till den goda gröten!
Havregrynsgröt – grundrecept, 1 port
1 dl havregryn
2 dl vatten/havremjölk
ev salt
Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull. Låt koka upp. Rör om då och då. Koka ett par minuter tills havregrynen känns mjuka.
Senaste kommentarer