Ugnsrostade medelhavsgrönsaker och halloumi
På helgerna försöker vi ofta äta lite lättare och fräschare till lunch för att istället lägga krutet på en lyxigare kvällsmiddag. Det gäller både lördagar och söndagar. Lunchen kan vara en god kycklingsallad, räksallad, varmkorv i bröd eller liknande. I lördags lagade jag till en rätt från en av mina favoritkokböcker just nu, Green Kitchen at Home. Valet föll på Ugnsrostade medelhavsgrönsaker och halloumi. Vi anpassade efter vad som fanns hemma i kylen och böt ut vissa av de ingående grönsakerna. Vi la även till skuren lammkorv för att få mer färg och textur till rätten. Färsk rosmarin böts ut mot torkad. Oliver och pinjenötter hade vi inte hemma.
Jag kan verkligen rekommendera er att laga till denna rätt. En fröjd både för öga och gom! Jag tog två portioner (!!!) och blev helt lagom mätt. Det var fräscht och gott! Vi kommer dock göra en ändring till nästa gång. Då hoppar vi över att krydda med rosmarin. Det är en krydda vi inte gillar smaken av. Bara salt och peppar hade skapat ännu mer smakmagi!
Ugnsrostade medelhavsgrönsaker och halloumi, 4 port
500 g små potatisar, skrubbade
4 morötter, ansade och skrubbade
2 röda paprikor, urkärnade
1 zucchini
1 hel vitlök
1 tvättad ekologisk citron
2 kvistar färsk rosmarin
4 msk kallpressad olivolja
havssalt och nymalen svartpeppar
250 g halloumi
12 svarta urkärnade kalamataoliver
Till servering: Ruccola eller blandade salladsblad, rostade pinjenötter, havssalt och nymalen svartpeppar, kallpressad olivolja, balsamvinäger
Värm ugnen till 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Skär potatis, morötter, paprika och zucchini i lagom stora bitar, dela vitlöken tvärs över på mitten och skär citronen i tunna klyftor. Lägg allt på plåten och tillsätt rosmarin. Ringla över olivolja, krydda med salt och peppar och blanda väl. Rosta i ugnen i 25-30 minuter eller tills grönsakerna nästan är helt mjuka. Bryt halloumin i lagom stora bitar och strö den över grönsakerna tillsammans med oliverna. Sätt ugnen i grilläge, öka värmen och grilla allt i 5-10 minuter eller tills osten och grönsakerna mjuknat och blivit gyllenbruna. Servera de rostade grönsakerna toppade med en näve ruccola och lite pinjenötter. Salta och peppra och stänk över olivolja och balsamvinäger.
Älskar verkligen ugnsrostade grönsaker! Perfekt som tillbehör till fågel el kött? Gärna grönsaker efter säsong..
Ha en fortsatt fin vecka!
/Petra