Nyttiga nötfria rawfoodbollar

Kärt barn har många namn. Chokladbollar, rawfoodbollar, energibollar, coltingbollar, etc. Jag har gjort flera olika varianter (på färdig mixnyttiga chokladbollar, nyttiga kokosbollar eller coltingbollar) och älskar dessa runda små nyttigheter. Idag gjorde jag en ny sats och denna gång helt nötfria bollar.

Här ska det tillverkas nyttiga nötfria rawfoodbollar

Här ska det tillverkas nyttiga nötfria rawfoodbollar

Istället för nötter använde jag mig av Saltå Kvarn solroskärnor. Den här gången tog jag inte dadlar som ofta används i rawfoodbollar utan russin. Just idag blev det 1 dl Saltå Kvarn russin/tranbär och 1 dl Saltå Kvarn russin/mullbär. Jag tillsatte även 1 tsk baobabpulver jag hade hemma, men har du inte det går det bra att utesluta. Baobabfrukten är extremt nyttig och innehåller höga halter av diverse olika antioxidanter och vitaminer som skyddar cellerna i våra kroppar.

Helt fantastiskt nyttiga och goda nötfria rawfoodbollar!

Helt fantastiskt nyttiga och goda nötfria rawfoodbollar!

Jag började rulla mina bollar i kokos, men kom sedan på att jag hade chlorella crispies hemma som passade riktigt bra att rulla bollarna i. Chlorella crispies är krispiga rispuffar som täckts med klorofyllspäckad chlorella.

Jag fick verkligen till helt fantastiskt nyttiga och goda bollar! Perfekt att ta en (eller två) när sötsuget sätter in, efter träning eller som del av mellanmålet.

Nötfria rawfoodbollar, ca 15 st

2 dl solroskärnor
2 dl russin
2 tsk kokosolja
2 msk kaffe
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk baobabpulver (går att utesluta)
Chlorella crispies (funkar lika bra med kokos eller liknande)

Häll ned solroskärnor, russin, kokosolja, kakao, vaniljpulver och baobabpulver i en  matberedare. Tillsätt kaffe tills dess att smeten går ihop.  Forma till bollar och lägg på ett fat.
Rulla bollarna i Chlorella crispies, kokos eller liknande. Ställ kallt. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Sigrid skriver:

    Ser riktigt goda ut! 🙂

  2. Cecilia skriver:

    Vilket söndagsmys

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.