Hederlig tisdagsmat
Jag har nämnt det flera gånger förut, men vissa veckodagar är förknippade med olika maträtter. Måndagar vegetariskt (meat free monday), Raggmunkar med fläsk på tisdagar, soppa (ärtsoppa i synnerhet) och/eller pannkaka på torsdagar, kyckling eller tacos på fredagar, kött och pommes på lördagar och många äter pizza på söndagar.
Idag är det tisdag och då kör vi väl på konceptet enligt ovan. Raggmunkar med fläsk, lingonsylt och vitkålssallad. Riktigt fantastiskt gott med hederlig gammal husmanskost!
Bra för kroppen är det också. Strunt i all kolhydratsskräck. Kolhydrater är det näringsämne som levererar energi till hjärnan. Om du inte har tillräckligt med bränsle sjunker blodsockret och du får svårare att koncentrera dig. Samtidigt är kolhydrater musklernas speciella bränsle, särskilt under hårdträning. Slutsats – kroppen behöver kolhydrater! Hemlagade raggmunkar har dessutom inte särskilt högt kaloriinnehåll enligt min internetsökning för de som bryr sig om det. Helt okej middag alltså!
Raggmunk med fläsk, 4 port
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g fast potatis
smör
400 g rimmat sidfläsk
lingonsylt
Vispa ihop mjöl, salt och mjölk till en smet. Vispa ner ägget. Skala potatisen och riv den grovt. Häll ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna. Klicka och bred ut smeten i stekpannan, ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket. Servera raggmunkarna med fläsk, lingonsylt och rårivna morötter.
Senaste kommentarer