Helstekt kyckling i Crock Pot Express
Tänk vilken inspiration man kan få av nya prylar. Köper man nya träningskläder nästan längtar man till gymmet/ut i löparspåret, köper man en bil vill man ut på roadtrip och köper man en hushållsapparat vill man laga mat. Min nya Crock Pot Express Multicooker satte igång min upptäckarglädje och redan första dagen lagade jag till en riktigt mustig bolognese. Idag blev det en helstekt kyckling i Crock Pot Express som vi åt till lunch.
Jag utgick från receptet på hel kyckling som medföljer Express-kokaren. Blev några justeringar efter eget smak och tycke. Jag blandade ihop en egen kryddblandning som jag masserade in kycklingen med. Den bestod av färdig grillkrydda, paprikapulver och svartpeppar. Jag skulle servera kycklingen till en fräsch couscous-sallad med grönsaker och fetaost. Till detta ville jag inte ha någon sås. Den kycklingbuljong som jag hade i och som bildades under tillagningen sparade jag istället till framtida bruk.
Kycklingen var mycket lätt att tillaga och resultatet blev kanon. Saftig och god kyckling! Precis som när man slökokar trillar köttet nästan bort från benen av mörhet. Kycklingen fick krisp på ytan men den del som låg i vätskan blev såklart mjuk. Det störde inte oss då vi ändå tar bort skinnet. Vill man ha krisp runt om hela kan man bara slänga in den ca 5 minuter på grillfunktionen i vanliga ugnen eller använda multikokarens brynfunktion.
Hel kyckling, 4 portioner
1 hel kyckling
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
1 msk vegetabilisk olja
4 vitlöksklyftor, skalade och krossade
2 msk citronsaft
250 ml varm kycklingbuljong
1 stor kvist färsk timjan
Ta bort locket från din Crockpot Express och välj BROWN/SAUTÉ-funktionen. Ställ in 6 minuter. Låt den värmas upp.
Lägg paprika, timjan och kryddor i en liten skål och blanda. Massera in blandningen på utsidan av kycklingen.
Häll olja i kokkärlet och lägg i kycklingen med bröstet nedåt och bryn kycklingen. Vänd kycklingen efter halva tiden och bryn andra sidan. Tillsätt vitlök, citronsaft och kycklingfond. Försegla locket och tillaga kycklingen på POULTRY-funktionen i 30 minuter. Låt enheten naturligt släppa ut trycket under 15 minuter efter tillagningen. Släpp försiktigt ut eventuellt kvarvarande tryck innan du öppnar. Lyft försiktigt upp kycklingen och lägg den på en varm tallrik. Täck den med folie för att hålla den varm.
Sila spadet till såsen för att få bort vitlök och timjan. Välj BROWN/SAUTÉ-funktionen och låt buljongen koka upp. Rör i redning eller maizena blandat med vatten och låt såsen tjockna. Servera tillsammans med kyckling, potatis och grönsaker.
Hejsan! Älskar bara dina goda recept. Just nu håller jag på att laga din helstekta kyckling. Det kommer att bli så gott så. Har gjort många av dina recept. Vill bara tala om att du är en underbar person, med superbra och goda recept. Älskar dom.
Men hej Amy!!! Blir så innerligt GLAD för dina ord. Tack tack tack!!! Kram!!!!!!!!