Helstekt kyckling i Crock Pot Express

Helstekt kyckling i Crock Pot Express

Helstekt kyckling i Crock Pot Express

Tänk vilken inspiration man kan få av nya prylar. Köper man nya träningskläder nästan längtar man till gymmet/ut i löparspåret, köper man en bil vill man ut på roadtrip och köper man en hushållsapparat vill man laga mat. Min nya Crock Pot Express Multicooker satte igång min upptäckarglädje och redan första dagen lagade jag till en riktigt mustig bolognese. Idag blev det en helstekt kyckling i Crock Pot Express som vi åt till lunch.

I med den kryddade kycklingen i grytan och bryn på båda sidor.

I med den kryddade kycklingen i grytan och bryn på båda sidor.

Färdigbrynt kyckling.

Färdigbrynt kyckling.

Jag utgick från receptet på hel kyckling som medföljer Express-kokaren. Blev några justeringar efter eget smak och tycke. Jag blandade ihop en egen kryddblandning som jag masserade in kycklingen med. Den bestod av färdig grillkrydda, paprikapulver och svartpeppar. Jag skulle servera kycklingen till en fräsch couscous-sallad med grönsaker och fetaost. Till detta ville jag inte ha någon sås. Den kycklingbuljong som jag hade i och som bildades under tillagningen sparade jag istället till framtida bruk.

I med buljongen och sätt på kycklingfunktionen.

I med buljongen och sätt på kycklingfunktionen.

Testar att tryckkoka kycklingen i 30 minuter.

Testar att tryckkoka kycklingen i 30 minuter.

Kycklingen var mycket lätt att tillaga och resultatet blev kanon. Saftig och god kyckling! Precis som när man slökokar trillar köttet nästan bort från benen av mörhet. Kycklingen fick krisp på ytan men den del som låg i vätskan blev såklart mjuk. Det störde inte oss då vi ändå tar bort skinnet. Vill man ha krisp runt om hela kan man bara slänga in den ca 5 minuter på grillfunktionen i vanliga ugnen eller använda multikokarens brynfunktion.

Färdigt resultat.

Färdigt resultat.

Hel kyckling, 4 portioner

1 hel kyckling
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
1 msk vegetabilisk olja
4 vitlöksklyftor, skalade och krossade
2 msk citronsaft
250 ml varm kycklingbuljong
1 stor kvist färsk timjan

Ta bort locket från din Crockpot Express och välj BROWN/SAUTÉ-funktionen. Ställ in 6 minuter. Låt den värmas upp.

Lägg paprika, timjan och kryddor i en liten skål och blanda. Massera in blandningen på utsidan av kycklingen.

Häll olja i kokkärlet och lägg i kycklingen med bröstet nedåt och bryn kycklingen. Vänd kycklingen efter halva tiden och bryn andra sidan. Tillsätt vitlök, citronsaft och kycklingfond. Försegla locket och tillaga kycklingen på POULTRY-funktionen i 30 minuter. Låt enheten naturligt släppa ut trycket under 15 minuter efter tillagningen. Släpp försiktigt ut eventuellt kvarvarande tryck innan du öppnar. Lyft försiktigt upp kycklingen och lägg den på en varm tallrik. Täck den med folie för att hålla den varm.

Sila spadet till såsen för att få bort vitlök och timjan. Välj BROWN/SAUTÉ-funktionen och låt buljongen koka upp. Rör i redning eller maizena blandat med vatten och låt såsen tjockna. Servera tillsammans med kyckling, potatis och grönsaker.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Amy Glas skriver:

    Hejsan! Älskar bara dina goda recept. Just nu håller jag på att laga din helstekta kyckling. Det kommer att bli så gott så. Har gjort många av dina recept. Vill bara tala om att du är en underbar person, med superbra och goda recept. Älskar dom.

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Men hej Amy!!! Blir så innerligt GLAD för dina ord. Tack tack tack!!! Kram!!!!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *