Helt vanliga men magiskt goda köttbullar
Varför krångla till det hela tiden? Ta bara köttbullar. Det finns en uppsjö varianter varav jag har lagat tex Albondigas, tacoköttbullar, kycklingbollar i kokossås, Koreanska köttbullar, älgköttbullar, italienska köttbullar. Imorgon 23 augusti firar vi i Sverige Köttbullens dag och då tycker jag vi slår till på helt vanliga men magiskt goda köttbullar.
Jag har inte delat några Crock Pot-recept på länge men nu gör jag ”come-back” och sätter ribban högt med mina magiska köttbullar i tomatsås. Som sagt, håll det enkelt. Ibland kan det enkla vara det godaste. Servera med nykokt smörslungad färskpotatis eller goda makaroner och ni har en smakupplevelse utöver det vanliga, eller helt enkelt det vanliga, att se fram emot!
Helt vanliga jävla köttbullar i tomatsås, 4 port
Köttbullar:
500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 msk torkad persilja
1/2 tsk lökpulver
3 msk riven parmesan
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater à 400 g
1 tsk socker
flingsalt
nymald svartpeppar
Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs glansigt i olivolja i Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta, annars i en stekpanna på spisen. Obs! Man behöver inte fräsa löken om man inte vill det. Jag gör det för att få mildare smak på löken. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat och socker. Rör om. Smaka av med salt och peppar. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten.
Gör nu köttbullarna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla ca 5 minuter. Riv osten. Tillsätt färsen och övriga ingredienser. Krydda med salt och peppar. Blanda ordentligt. Forma färsen till stora köttbullar med vattensköljda händer eller köttbulletång. Lägg försiktigt i köttbullarna i tillagningsenheten. Låt gå på svag värme i 4-5 h eller hög i 2-3 h. Servera med kokt potatis eller pasta.
Senaste kommentarer