Hemgjord julkorv

Hemgjord julkorv

Hemgjord julkorv

Jag älskar att skapa nya och hålla på befintliga traditioner. Julen blir därför en extra viktig högtid för mig. En (av många) tradition jag har infört i min familj är att göra hemgjord julkorv. I helgen gjorde jag det för tredje gången. Att göra julkorv är en riktigt rolig familjeaktivitet där både stor och liten kan vara med och hjälpa till. Mina barn har trots sin ålder på 13 och 10 år inte förstått storheten i att hjälpa till, men jag ger mig inte!

Cirka 2 kg julkorv

Cirka 2 kg julkorv

Att göra hemgjord julkorv är inte så svårt som många tror. Bara man har rätt utrustning och läser igenom hur man ska göra INNAN man sätter igång. Man skulle kunna tro att jag har lärt mig av mina misstag vid det här laget, men gör man korv en gång om året hinner man (tyvärr) glömma. Det jag hade glömt är att man vid själva korvstoppningen ska trä på HELA fjälstret på korvhornet. Sedan matar man ut fjälster allt efter som köttmassan pressas ut. Läs alltså noga igenom mina instruktioner nedan innan du börjar med projekt korvstoppning. Det har du mycket att vinna på!

Lagom stora mycket goda julkorvar

Lagom stora mycket goda julkorvar

En KitchenAid Köttkvarn med korvhorn är en mycket bra investering och underlättar arbetet avsevärt. Jag malde kött och kokt potatis. Använd den grova malskivan. Blandade detta med avsvalnad kokt mjölk och kryddor. Jag sköljde igenom fjälstret med vatten och trädde sedan på hela fjälstret (obs obs) på korvhornet. Använd korvhornet med störst öppning. Nu kan det vara bra att få hjälp. En som matar kött, en som tar emot och fördelar korven. Tryck ner köttröran, mata ut fjälstret, ta emot korven och gör till en lagom tjock korvrundel. Gör inte korven för tjock och välpackad. Se till att det finns ganska gott om plats. Man ska sedan dela upp korven i mindre korvar. Det gör man genom att vrida korvskinnet åt vartannat håll. När de stått till sig klipper man av där man vridit.

Testa att göra egen julkorv

Testa att göra egen julkorv

Trots missödet att inte mata på hela fjälstret på korvhornet fick jag till fina, lagom stora julkorvar. Smaken var som vanligt helt perfekt! En traditionell kryddning som helt enkelt smakar jul. Nu har korvarna frysts in och tas fram på julafton. Då kommer de att avnjutas vid den traditionella jullunchen med dopp i grytan. Längtar!!!

Julkorv, ca 2 kg korv

Grundsmet:
1.5 kg benfri fläskkarré
300 g potatis
0.5 liter mjölk 3%
1.5 msk salt
0.5 tsk nymald svartpeppar
5 meter grisfjälster

Kryddning:
2 msk gula senapsfrön
1 msk grovt krossad kryddpeppar
2 tsk mald ingefära

Koka potatisen mjuk. Skala och låt kallna. Koka upp mjölken och låt den kallna. Skär köttet i mindre bitar. Mal kött och potatis i en köttkvarn. Blanda med mjölken. Krydda med salt och peppar. Blanda färsen med senapsfrön, kryddpeppar och ingefära.

Skölj genom fjälstren med kallt vatten. Fyll fjälstren med smeten. Knyt till lagom storlek. Frys in korven eller tillaga den direkt. Julkorven pickas och sjuds i lättsaltat vatten med lagerblad och kryddpeppar ca 15 min.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Renate Landgren skriver:

    Perfekt julkorv och ganska lätt att göra. Det godaste receptet jag hittat under mina korv tillverkar år och betänk att jag är 75+.
    Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *