Hemlagade köttbullar på ett kick
Jag har inget emot smaken på de färdiga köttbullar man köper i affären, varken de frysta eller färska. Tvärtom tycker både jag och resten av familjen att de flesta märken smakar riktigt gott. Men lukten ska vi inte tala om… Urk… Och köttinnehållet är inte alltid det bästa. Nej, har man tid och ord är såklart hemlagade köttbullar både godare, nyttigare och köttigare.
Ibland är det skönt att jag är så förutseende att jag lagar till mat som jag sedan stoppar in i frysen för framtida lite stressigare kvällar då man snabbt vill ha mat på bordet. Ikväll var en sådan kväll och på bara några minuter stod middagen på bordet. Och ändå blev det just hemlagade köttbullar, för tro det eller ej hade jag över ett kilo finfina hemrullade godingar infrysta i en praktisk fryslåda. Dessa stekte jag upp och serverade med gnocchi, brunsås och grönsaker. Okejokej, gnocchin var inte hemgjord men det var däremot brunsåsen. Vi fick en stor skvätt sås över från en fläskkotlett-middag i början på månaden som jag hade fryst in och praktiskt nog kom till användning nu.
Genom att kyla eller frysa in mat som blir över och ta till vara vid ett annat tillfälle samt ta med matlåda till jobbet minskar jag drastiskt mängden mat som måste slängas. Äter jag lunch ute på restaurang och det blir mycket över ska jag också börja be om låda för att ta hem resterna, en hederlig doggybag alltså. Det är några av mina försök att bidra till ett mer hållbart konsumtionssamhälle helt i enlighet med mitt nya tänk i samarbete med Oji drinks. Har du funderat på hur du kan ändra dina vanor för att dra ditt strå till stacken?
Köttbullar, ca 4 port
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar
Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl vatten och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.
Senaste kommentarer