Hemlagade köttbullar på ett kick

Jag har inget emot smaken på de färdiga köttbullar man köper i affären, varken de frysta eller färska. Tvärtom tycker både jag och resten av familjen att de flesta märken smakar riktigt gott. Men lukten ska vi inte tala om… Urk… Och köttinnehållet är inte alltid det bästa. Nej, har man tid och ord är såklart hemlagade köttbullar både godare, nyttigare och köttigare.

Ibland är det skönt att jag är så förutseende att jag lagar till mat som jag sedan stoppar in i frysen för framtida lite stressigare kvällar då man snabbt vill ha mat på bordet. Ikväll var en sådan kväll och på bara några minuter stod middagen på bordet. Och ändå blev det just hemlagade köttbullar, för tro det eller ej hade jag över ett kilo finfina hemrullade godingar infrysta i en praktisk fryslåda. Dessa stekte jag upp och serverade med gnocchi, brunsås och grönsaker. Okejokej, gnocchin var inte hemgjord men det var däremot brunsåsen. Vi fick en stor skvätt sås över från en fläskkotlett-middag i början på månaden som jag hade fryst in och praktiskt nog kom till användning nu.

Genom att kyla eller frysa in mat som blir över och ta till vara vid ett annat tillfälle samt ta med matlåda till jobbet minskar jag drastiskt mängden mat som måste slängas. Äter jag lunch ute på restaurang och det blir mycket över ska jag också börja be om låda för att ta hem resterna, en hederlig doggybag alltså. Det är några av mina försök att bidra till ett mer hållbart konsumtionssamhälle helt i enlighet med mitt nya tänk i samarbete med Oji drinks. Har du funderat på hur du kan ändra dina vanor för att dra ditt strå till stacken?

Köttbullar, ca 4 port

1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar

Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl vatten och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *