Het Jambalaya i Crock-Pot
Jag har ofta på Halv åtta hos mig på iPaden bredvid mig när jag står i köket, fixar och lagar mat. Det blir ju inte så mycket tittande. Mest lyssnande men ibland kastar jag en blick på skärmen om det finns något som fångar mitt intresse. I förra veckan var det singelkillar från Stockholm som lagade mat. En av dom lagade faktiskt till sin mat i Crock-Pot. Det har jag aldrig sett att någon gjort förut i denna programserie. Kul att detta fenomenala köksredskap uppmärksammas även om Crock-Pot i programmet bara kallades grytan om jag minns rätt. Det han lagade till var Het Jambalaya i Crock-Pot. Jambalaya har jag aldrig gjort i Crock-Pot förut så det måste självklart testas. Jag lagade till Jambalaya med heta influenser från New Orleans, serveras med ris.
Jag hade aldrig kokat musslor förut. Det var en helt ny upplevelse för mig! Blåmusslor är klimatsmart mat som med bara lite lök och vin kan bli till en trevlig festmåltid. Men nu var de till som ett tillbehör till Jambalaya.
Skölj blåmusslorna under kallt vatten. Låt rinna av. Dra bort skägget. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor. Fräs schalottenlök och vitlök i olja i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg. Häll på lite vin. Koka upp och låt koka 2 minuter under lock. Lägg i musslorna. Låt koka kraftigt 3-5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden. Ta upp musslorna och spara spadet.
Spadet kan tillsammans med musslor som inte går åt till Jambalayan, grovhackad persilja och ett gott bröd blir en mumsig lunch. För en mer rejäl musselgryta kan man runda av det hela med en skvätt grädde. Jag och barnen åt soppan som den var och jag lovar, helt fantastiskt! Vi satt bara och mmm-ade hela tiden! Kommer köpa hem musslor många gånger framöver.
Men åter till Jambalayan. Ner med skuren kyckling, korv, krossade tomater, lök, selleri och diverse kryddor rakt ner i Crock-Pot. Man behöver inte bryna. Tre timmar på hög värme. Sedan kokar man riset separat och skalar färska räkor. När man ska servera fräser man bara på räkor, musslor och pressad vitlök några minuter i en stor, varm panna. Ner med ris och vitt vin och värm på. Servera i skålar.
Helt magiskt gott!! En av de godaste Crock-Pot rätterna jag lagat. Utomordentligt vacker att se på och vilka fantastiska smakkombinationer. Mör kyckling, smakrik korv, underbar tomatsmak med hetta, frasiga räkor och grymma musslor. Tillsammans med tuggmotstånd från riset blev det en maträtt som hade allt. Toppbetyg! Den här kommer ni garanterat att älska!
Jambalaya, 4 port
2 kycklingbröst, skurna i tärningar
2 färska chorizos, skivade
400 g krossade tomater
1 gul lök, hackad
2 stjälkar bladselleri, hackade
3 msk kycklingfond
2 tsk torkad oregano
1 röd chili, hackad
2 tsk cajunkryddblandning
2 tsk stark chilisås
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
4 port basmatiris, enligt förpackningens instruktion
20 räkor (eller fler)
2 klyftor vitlök, pressade
20 färdigkokta musslor (m. skal)
1 dl vitt vin
Garnering
chili
koriander
Lägg i kyckling, chorizo, tomater, lök, selleri och hönsbuljong i en Crock-pot gryta. Tillsätt oregano, 1 hackad chili, cajunkryddblandning, chilisås, lagerblad och timjan. Koka på hög värme i 3 timmar.
Koka riset enligt förpackningens anvisningar. När det är ca 5 – 10 minuter kvar fräs räkor, pressad vitlök och musslor i en hög stekpanna.
Ta bort lagerbladen och häll sedan ner Jambalayan, riset och vitt vin i stekpannan med räkorna och musslorna. Hetta upp.
Lägg upp på tallrik och servera. Garnera med koriander och chili.
Senaste kommentarer