Kalf & Hansen och SJ
Ni som liksom jag är intresserad av god, vällagad och gärna ekologisk mat känner säkert till Kalf & Hansen. Kalf & Hansen drivs av far, Rune, och son, Fabian Kalf-Hansen. Båda riktigt duktiga kockar. Rune har skrivit mängder med kokböcker och synts i många (matlagnings)program på TV. Tillsammans driver de idag restaurangen Kalf & Hansen som serverar nordisk ekologisk snabbmat med kött-, fisk- och vegetariska frikadeller med tillbehör. Restaurangerna, två till antalet, finns idag bara i Stockholm men självklart vill de att så många som möjlig ska få njuta av god ekologisk mat. Därför har de inlett ett samarbete mellan Kalf & Hansen och SJ.
Från 14 mars är det möjligt att äta Kalf & Hansens mat ombord på SJ’s tåg. Inledningsvis kommer det serveras kycklingfrikadeller med rödbetor, mungbönor, solrosskott, torkade tranbär och chilimajonnäs. Den är laktos- och glutenfri. Innehållet i måltiden kommer att bytas ut var sjätte vecka eftersom tillgången på råvaror ändrar sig efter årstiderna. Mottot är att alltid använda det som är bäst för stunden. Råvarorna ska inte bara smaka gott, utan också vara näringsrika, hälsosamma och bra för miljön. Maten kommer att vara 100 % ekologisk och närproducerad. Så närproducerad som möjligt. Allt växer ju faktiskt inte i Sverige. Råvarorna är noga utvalda, man vet varifrån de kommer och från vilken gård.
På en liten, fantastiskt trevlig pressträff hade jag förmånen att få njuta av den specialkomponerade rätten med kycklingfrikadeller och rödbetor. Kockarna Fabian och Rune Kalf Hansen fanns på plats och pratade om mat, ekologi och deras utmanande uppfattning att snabbmat också kan vara ekologisk och god. Initiativet till samarbetet kom från SJ, men Rune och Fabian tände på alla cylindrar. En fantastisk möjlighet att låta så många som möjligt få ta del av omsorgsfullt, vällagad ekologisk mat ombord på SJ’s miljövänliga tåg.
Än så länge finns bara denna rätt med kycklingfrikadeller och rödbetor. Det finns inga vegetariska/vegan alternativ eller barnalternativ men blir mottagandet hos gästerna bra är detta ett givet steg att ta.
Första rätten ut får 5 av 5 sunda stjärnor av mig. Det var matmagi på hög nivå. Fantastiska smaker som verkligen gifte sig väl i munnen. Sött, salt, krispigt, mjukt, lent, hett. Allt i en och samma tugga. Nu älskar jag visserligen det mesta som ingick i rätten. Är en sucker för rödlök, mungbönor, kyckling och solrosskott. Men alla vid bordet var överens. Det här är det bästa SJ har haft att erbjuda i matväg någonsin. Kommer bli en succé! Vi fick en liten sneakpeak på vad nästa rätt ut blir. Det är självklart också frikadeller men denna gång går tillbehören på vårtemat med bland annat en fräsch potatissallad.
En rawball gjord på bland annat nötter, dadlar och fänkål presenterades också. Den finns ännu inte i SJs sortiment. Vi får dock hoppas att den kommer för den var grymt god. En orgasmisk smakupplevelse som en av oss som fanns på plats uttryckte sig!
Stort tack till SJ och Kalf & Hansen för en matupplevelse i världsklass! Vi ses snart igen på ett tåg genom vårt avlånga land!
Ohh verkar jättespännande, =D