Nyttigt och ekologiskt påskgodis
Nu är det inte långt kvar till påsk. Finns det något som hör påsken till så är det ägg, sill, lax, lamm och självklart godis! Påsken är en av årets viktigaste säljtoppar för livsmedelshandlarna. Framför allt köps och äts det massor av godis, totalt 6 000 ton. Jag älskar godis. Njuter av det året om men under påsken känns det mer legitimt att frossa. Självklart kan man även göra eget gotte. Varför inte njuta av och kanske till och med lägga nyttigt och ekologiskt påskgodis i barnens påskägg?!
På långfredagen har vi bjudit in släktingar på påsklunch. Det blir traditionell påskbuffé med allt gott som vi tycker hör påsken till. När man äter buffé sitter man ofta länge och äter mer än man egentligen har plats för i magen. Då brukar man sällan vara sugen på en stor maffig dessert. Istället tänkte avrunda lunchen med en chokladmättad godisbit full av torkad frukt och krispig riskaka. Självklart gjord på enbart ekologiska råvaror. Receptet och de flesta produkter kommer från Urtekram, Skandinaviens största ekologiska producent.
Då inte alla i familjen är överdrivet förtjusta i lakrits skippade jag lakritspulvret. Resultatet blev helt fantastiskt. En chokladbit med massa smak och crunch. Att blanda riskakor och choklad var en hit jag kommer att jobba vidare på. Och att dessutom tillföra godaste nötsorten som finns, frystorkad frukt och kokos gjorde inte saken sämre direkt. Supergott! Barnen älskade dom – hade de fått hade de slukat varenda bit som fanns kvar, men några ska väl sparas till påsk! OM de nu räcker så länge 🙂
Choco-kokos-bit med torkad frukt och bär, ca 30 st
50 g rostade saltade macadamianötter
40 g gojibär
20 g frystorkat granatäpple
200 g mörk choklad 70%
4 msk kokosolja
50 g grova kokosflingor
½ tsk vaniljpulver
3 riskakor
1 handfull kokoschips
1 msk rålakritspulver
Hacka nötterna grovt. Smält choklad med kokosolja över ett vattenbad. Krossa riskakorna och blanda med de grovt hackade nötterna, gojibär, kokos och vaniljpulver. Häll smält choklad i blandningen och häll över i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över kokoschipsen på en halvan och rålakritspulver på den andra halvan. Låt stå i kylskåpet minst 1 timme. Klipp eller bryt massan i bitar och servera dem kalla.
Bra att veta:
Macadamianötter och gojibär kan ersättas med andra nötter och torkad frukt.
Detta ser gott ut, skall försöka hinna göra det.
Oh tack för receptet, ska spara ner