Nyttigt och ekologiskt påskgodis

Ekologiska produkter från Urtekram.

Ekologiska produkter från Urtekram.

Nu är det inte långt kvar till påsk. Finns det något som hör påsken till så är det ägg, sill, lax, lamm och självklart godis! Påsken är en av årets viktigaste säljtoppar för livsmedelshandlarna. Framför allt köps och äts det massor av godis, totalt 6 000 ton. Jag älskar godis. Njuter av det året om men under påsken känns det mer legitimt att frossa. Självklart kan man även göra eget gotte. Varför inte njuta av och kanske till och med lägga nyttigt och ekologiskt påskgodis i barnens påskägg?!

Här ska njutas av nyttigt och ekologiskt påskgodis.

Här ska njutas av nyttigt och ekologiskt påskgodis.

På långfredagen har vi bjudit in släktingar på påsklunch. Det blir traditionell påskbuffé med allt gott som vi tycker hör påsken till. När man äter buffé sitter man ofta länge och äter mer än man egentligen har plats för i magen. Då brukar man sällan vara sugen på en stor maffig dessert. Istället tänkte avrunda lunchen med en chokladmättad godisbit full av torkad frukt och krispig riskaka. Självklart gjord på enbart ekologiska råvaror. Receptet och de flesta produkter kommer från Urtekram, Skandinaviens största ekologiska producent.

Då inte alla i familjen är överdrivet förtjusta i lakrits skippade jag lakritspulvret. Resultatet blev helt fantastiskt. En chokladbit med massa smak och crunch. Att blanda riskakor och choklad var en hit jag kommer att jobba vidare på. Och att dessutom tillföra godaste nötsorten som finns, frystorkad frukt och kokos gjorde inte saken sämre direkt. Supergott! Barnen älskade dom – hade de fått hade de slukat varenda bit som fanns kvar, men några ska väl sparas till påsk! OM de nu räcker så länge 🙂

Choco-kokos-bit med torkad frukt och bär

Choco-kokos-bit med torkad frukt och bär.

Nyttigt godis till påsk!

Nyttigt godis till påsk!

Choco-kokos-bit med torkad frukt och bär, ca 30 st

50 g rostade saltade macadamianötter
40 g gojibär
20 g frystorkat granatäpple
200 g mörk choklad 70%
4 msk kokosolja
50 g grova kokosflingor
½ tsk vaniljpulver
3 riskakor
1 handfull kokoschips
1 msk rålakritspulver

Hacka nötterna grovt. Smält choklad med kokosolja över ett vattenbad. Krossa riskakorna och blanda med de grovt hackade nötterna, gojibär, kokos och vaniljpulver. Häll smält choklad i blandningen och häll över i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över kokoschipsen på en halvan och rålakritspulver på den andra halvan. Låt stå i kylskåpet minst 1 timme. Klipp eller bryt massan i bitar och servera dem kalla.

Bra att veta:
Macadamianötter och gojibär kan ersättas med andra nötter och torkad frukt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Days by Johanna skriver:

    Detta ser gott ut, skall försöka hinna göra det.

  2. Oh tack för receptet, ska spara ner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *