Korvragu i Crock Pot
I Bologna heter det varken Spagetti och köttfärsås eller Spagetti Bolognese. Nej, det kallas ragu. Ragu är helt enkelt bitar av skuret kött, fågel eller vilt, ofta med tillsatt potatis, lök, svamp eller liknande. Jag har aldrig lagat ragu förut och tänkte att någon gång ska vara den första. Valet föll på korvragu i Crock Pot.
En korvragu är alltså inte en korvgryta, bara köttet inuti korven tas tillvara. Skinnet kastas bort. Nyckeln till en bra ragu är att låta den koka länge så att smakerna verkligen kokar in och framhävs i ragun. Självklart använder jag därför min Crock Pot som är mästare på detta. Jag brukar välja en korv med hög kötthalt, gärna en med lite smak i sig. Själv tänkte jag klimatsmart och använde överbliven korv från julens korvtillverkning. Dessutom tog jag tillvara överblivet vin från förra helgen samt champinjoner som sjöng på sista versen. Hur bra?!
Resultatet blev grymt! Köttfärssås släng dig i väggen liksom. Köttfärssås 2.0 eller helt enkelt RAGU!!! Nu fattar jag skillnaden. Mer mustig och smakrik rätt får man leta efter. Servera med fin pasta och toppa med riven parmesan. En given succé till såväl vardags som fest!
Korvragu, 4 port
500 g rå färsk korv (tex chorizo, salsiccia eller fläskkorv)
2 gula lökar
150 g champinjoner
1/2 citron
3 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
2 dl chilisås
2-3 lagerblad
5 svartpepparkorn
2 dl rött eller vitt vin
3-4 msk hackad bladpersilja eller basilika
Klipp upp korvskinnet. Skala och hacka löken. Skär svampen i bitar och blanda den med citronsaften. Fräs korvfärsen grynig i olja i Crock Pot-grytan eller i stekpanna. När den är klar fräser du även lök och champinjoner i några minuter. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Smula ner buljongtärningen, tillsätt chilisås, lagerblad och svartpepparkorn. Blanda slutligen ned vinet. Låt gå på svag värme i 4 timmar. När ragun är klar, blanda ned hackad persilja eller hackad basilika. Servera med pasta, couscous eller liknande och toppa med riven parmesan.
Senaste kommentarer