Köttbullar med helt nya smakkompisar

Idag lagade jag till ytterligare ett recept ur kokboken Ny vardagsmat – Godare och enklare rätter för hela veckan. Jag har tidigare lagat Helstekt kyckling med äpple och timjan (två gånger till och med då det blev en stor succé här hemma) samt en god och värmande morotssoppa. Nu blev det köttbullar med helt nya smakkompisar.

Köttbullarnas smakkompisar är hämtade från Vietnam. Basen i bullarna är fläskfärs som kryddas med fisksås, lök och vitlök. De serverades tillsammans med krispig nudelsallad, jordnötter och en syrlig dippsås.

Köttbullar med helt nya smakkompisar

Köttbullar med helt nya smakkompisar

Gustaf som inte gillar grönsaker i maten fick en specialtallrik med köttbullar, nudlar, nötter och grönsaker separat. Men vi andra åt från det härliga, färgglada fatet. Allt var verkligen gott även om rätten inte nådde upp till fullpoängaren som det helstekta kycklingen fick. Smakerna var riktigt fina och goda. Gott och fräscht. Det som drog ner betyget är att mina köttbullar blev lite för kompakta och torra. Kanske det blir så eftersom de enbart består av kött och inte innehåller typ ströbröd och vätska. Eller så är det bara jag som inte fick till dom ordentligt.

Den krispiga nudelsalladen som jag serverade till köttbullarna var riktigt god. Jag hoppade över romansalladen, myntan och koriandern men det var inget vi saknade. Mjukt och krispigt i olika texturer som gifte sig fint. Den skulle man kunna ha som tillbehör till tex grillade kycklingklubbor eller liknande. Mattias var den enda som hade invändningar. Han gillar inte kalla nudlar och därmed inte nudelsallad särskilt mycket.

Köttbullar Vietnam-nam med krispig nudelsallad och syrlig dressing.

Köttbullar Vietnam-nam med krispig nudelsallad och syrlig dressing.

Den syrliga dippsåsen var jättefräsch till maten. Sött, surt och syrligt i en och samma. En sås man lika gärna kan servera till tex ugnsbakad lax.

Jag gillar verkligen den här kokboken. Att servera klassiska vardagsrätter med en ny twist – genialt!

Köttbullar Vietnam-nam, 4 port

500 g finmalen fläskfärs
2 tsk fisksås
1 msk strösocker
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
1 msk neutral olja

Dressing:
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chili
1 msk finhackad ingefära
pressad saft av 2 lime
1/2 dl fisksås
1/2 dl kokhett vatten
2 msk ljus soja
3 msk strösocker

Krispig nudelsallad:
200 g risnudlar
1/2 purjolök, det vita
2 morötter
1/2 gurka
1/2 huvud romansallad
1 dl jordnötter
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk koriander

Lägg färsen i en bunke. Blanda fisksås med socker tills det löst sig och tillsätt till färsen. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Blanda ner löken i färsen och krydda med nymald svartpeppar. Ställt svalt i ca 30 minuter för att smakerna ska utveckla sig.

Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål, rör tills sockret har löst sig.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen och skölj dem i kallt vatten. Skär ett snitt längs med purjolöken, skölj den och strimla fint. Skala morötter och gurka. Riv morötterna grovt. Dela gurkan på mitten, kärna ut och skiva. Skiva salladen tunt. Grovhacka jordnötterna. Grovhacka myntan och koriandern.

Forma små köttbullar och stek dem gyllenbruna runt om i olja. Blanda nudlar och grönsaker i en skål och tillsätt hälften av myntan, koriandern och nötterna. Dekorera med resten och servera salladen med köttbullarna och dressingen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *