Torsk – en bra proteinkälla
Vid det här laget vet nog de flesta att Livsmedelsverkets rekommenderar att man bör äta fisk 2-3 gånger i veckan. Fisk är nyttigt, innehåller mycket protein och mineraler. Magra fiskar som t ex kolja, marulk, sej och torsk är därför utmärkta proteinkällor för den som tränar. De flesta fiskar är också rika på vitamin E som förbättrar cirkulationen, stärker blodets koaguleringsförmåga och kan sänka blodtrycket och vitamin D som är viktig för skelett, tänder och immunförsvar. Lax, röding och andra feta fiskar innehåller omega 3-fettsyror som är bra för hjärtat, skyddar cellerna från inflammatoriska reaktioner och kan skydda mot stroke och vissa cancerformer. De innehåller även fettsyran DHA, som är viktig för hjärnan, nervsystemet och synen.
Fisk är alltså god och nyttig vardagsmat för stora och små.
Torsk i sig är ganska smaklöst men med rätt kryddor och tillbehör kan du komponera ihop fantastiska smakrika rätter. I förra veckan testade jag ett nytt torskrecept, nyttiga torskpaket, och hej vad gott och vilken favorit den blev här hemma.
Lika bra att upprepa succén. Billigt, enkelt att laga och gott! Yeay!!! Den här gången serverade jag basmatiris till fisken. Passade faktiskt om möjligt ännu bättre till fisken, men det är ju en smaksak. Det är också en perfekt rätt eftersom man kan byta toppingen och grönsakerna efter eget smak och tycke. Jag hade ingen blomkål hemma utan ersatte den med hyvlad squash. Supergott! Experimentera dig fram helt enkelt till det som passar just dig.
Fiskpaket, 4 pers
800 g torskfiléer
2 tsk salt
1 tsk spiskummin
1 tsk Seafood & fish-krydda
½ tsk svartpeppar
1 skivad gul lök
250 g färsk broccoli delad i mindre bitar
½ blomkålshuvud delad i mindre bitar
200 g cream cheese (välj light om du vill ha det magrare)
1-2 tsk honung
Dill
1 citron i klyftor
Koka upp vatten i en kastrull och förväll broccoli- och blomkålsbuketterna så att de blir en aning mjuka. Sila av vattnet. Fördela alla grönsaker på fyra ark med aluminiumfolie.
Lägg torskfiléerna ovan på grönsakerna. Blanda alla kryddor och strö hälften över torsken. Blanda resten av kryddorna med cream cheese och tillsätt honung. Fördela oströran ovanpå fisken. Strö eventuellt över finhackad dill. Vik ihop folien till täta paket.
Tillaga paketen på grillen eller i ugnen på 200° i 15 minuter. Servera citronklyftor till att pressa över fisken, nykokt potatis och en fräsch grönsallad vid sidan om.
Senaste kommentarer