Torsk – en bra proteinkälla

Vid det här laget vet nog de flesta att Livsmedelsverkets rekommenderar att man bör äta fisk 2-3 gånger i veckan. Fisk är nyttigt, innehåller mycket protein och mineraler. Magra fiskar som t ex kolja, marulk, sej och torsk är därför utmärkta proteinkällor för den som tränar. De flesta fiskar är också rika på vitamin E som förbättrar cirkulationen, stärker blodets koaguleringsförmåga och kan sänka blodtrycket och vitamin D som är viktig för skelett, tänder och immunförsvar. Lax, röding och andra feta fiskar innehåller omega 3-fettsyror som är bra för hjärtat, skyddar cellerna från inflammatoriska reaktioner och kan skydda mot stroke och vissa cancerformer. De innehåller även fettsyran DHA, som är viktig för hjärnan, nervsystemet och synen.

Nyttiga torskpaket igen

Fisk är alltså god och nyttig vardagsmat för stora och små.

Torsk i sig är ganska smaklöst men med rätt kryddor och tillbehör kan du komponera ihop fantastiska smakrika rätter. I förra veckan testade jag ett nytt torskrecept, nyttiga torskpaket, och hej vad gott och vilken favorit den blev här hemma.

Ju mer sky desto bättre

Lika bra att upprepa succén. Billigt, enkelt att laga och gott! Yeay!!! Den här gången serverade jag basmatiris till fisken. Passade faktiskt om möjligt ännu bättre till fisken, men det är ju en smaksak. Det är också en perfekt rätt eftersom man kan byta toppingen och grönsakerna efter eget smak och tycke. Jag hade ingen blomkål hemma utan ersatte den med hyvlad squash. Supergott! Experimentera dig fram helt enkelt till det som passar just dig.

Fiskpaket, 4 pers

800 g torskfiléer
2 tsk salt
1 tsk spiskummin
1 tsk Seafood & fish-krydda
½ tsk svartpeppar

1 skivad gul lök
250 g färsk broccoli delad i mindre bitar
½ blomkålshuvud delad i mindre bitar

200 g cream cheese (välj light om du vill ha det magrare)
1-2 tsk honung
Dill

1 citron i klyftor

Koka upp vatten i en kastrull och förväll broccoli- och blomkålsbuketterna så att de blir en aning mjuka. Sila av vattnet. Fördela alla grönsaker på fyra ark med aluminiumfolie.
Lägg torskfiléerna ovan på grönsakerna. Blanda alla kryddor och strö hälften över torsken. Blanda resten av kryddorna med cream cheese och tillsätt honung. Fördela oströran ovanpå fisken. Strö eventuellt över finhackad dill. Vik ihop folien till täta paket.

Tillaga paketen på grillen eller i ugnen på 200° i 15 minuter. Servera citronklyftor till att pressa över fisken, nykokt potatis och en fräsch grönsallad vid sidan om.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *