Kryddig vegansk etiopisk gryta
Att jag blev tokförtjust i den fantastiska kokboken Rå matglädje – Veganskt, lyxigt och jäkligt gott skriven av Erika Frost har ni nog inte missat. Jag har redan lagat till flera av rätterna och inte en enda har varit en besvikelse. Tvärtom! Vegansk burgare, mustig mexgryta med svarta bönor, hembakta majstortillas, mangosalsa och avokadoröra samt snabbrawnola. Mmmmmm!!! Nu har jag testat en av rätterna på Erikas blogg – kryddig vegansk etiopisk gryta.
Grytan är väldigt lätt att göra, den innehåller inga konstigheter och är helt prefekt för att tömma kylen på trötta grönsaker. Det är bara att lägga i det man gillar och har hemma. Erika rör ned mandelsmör på slutet för att göra grytan krämig och extra god. Hon rekommenderar inte att byta ut det mot annat nötsmör utan anser att det ska vara mandel eller inget alls. Själv följde jag Erikas recept till punkt och pricka, men något annat än jordnötssmör hade jag inte hemma så mandelsmör får jag addera en annan gång.
Jag älskade även denna rätt. Kryddig, mustig, god, färggrann och läcker! En fullpoängare igen!
Etiopisk gryta, 4 portioner
1-2 gula lökar
1-2 röda chilis (beroende på hur het gryta du vill ha)
1 msk olivolja
2 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk cayenne
1 krm malen nejlika
1 krm malen kardemumma
1 burk krossade tomater (400g)
10 soltorkade tomater
ca 3 dl vatten (ev mer)
2 sötpotatisar
1 paprika
1 zucchini
1 dl röda linser
salt efter smak
2-3 msk mandelsmör
Hacka lök och chili, stek i olja i en stor kastrull, tillsätt alla kryddor och låt dem steka en stund för att få fram och öppna upp alla smaker. Häll över krossade tomater och vatten. Strimla de soltorkade tomaterna, skala och skär potatisen i kuber, skär paprika och zucchinin i stora bitar och lägg ner allt i grytan ihop med salt. Tillsätt linserna och låt koka tills allt mjuknat (ca 15-20 minuter). Tillsätt mer vatten om det tjocknar för mycket. Rör till sist i mandelsmöret och låt grytan puttra ytterligare ett par minuter. Servera med ris, bulgur, tortillabröd, koriander och en härlig sallad!
Senaste kommentarer