Kryddig vegansk etiopisk gryta

Att jag blev tokförtjust i den fantastiska kokboken Rå matglädje – Veganskt, lyxigt och jäkligt gott skriven av Erika Frost har ni nog inte missat. Jag har redan lagat till flera av rätterna och inte en enda har varit en besvikelse. Tvärtom! Vegansk burgaremustig mexgryta med svarta bönor, hembakta majstortillas, mangosalsa och avokadoröra samt snabbrawnola. Mmmmmm!!! Nu har jag testat en av rätterna på Erikas blogg – kryddig vegansk etiopisk gryta.

Kryddig vegansk etiopisk gryta

Kryddig vegansk etiopisk gryta

Grytan är väldigt lätt att göra, den innehåller inga konstigheter och är helt prefekt för att tömma kylen på trötta grönsaker. Det är bara att lägga i det man gillar och har hemma. Erika rör ned mandelsmör på slutet för att göra grytan krämig och extra god. Hon rekommenderar inte att byta ut det mot annat nötsmör utan anser att det ska vara mandel eller inget alls. Själv följde jag Erikas recept till punkt och pricka, men något annat än jordnötssmör hade jag inte hemma så mandelsmör får jag addera en annan gång.

Jag älskade även denna rätt. Kryddig, mustig, god, färggrann och läcker! En fullpoängare igen!

Etiopisk gryta, 4 portioner

1-2 gula lökar
1-2 röda chilis (beroende på hur het gryta du vill ha)
1 msk olivolja
2 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk cayenne
1 krm malen nejlika
1 krm malen kardemumma
1 burk krossade tomater (400g)
10 soltorkade tomater
ca 3 dl vatten (ev mer)
2 sötpotatisar
1 paprika
1 zucchini
1 dl röda linser
salt efter smak
2-3 msk mandelsmör

Hacka lök och chili, stek i olja i en stor kastrull, tillsätt alla kryddor och låt dem steka en stund för att få fram och öppna upp alla smaker. Häll över krossade tomater och vatten. Strimla de soltorkade tomaterna, skala och skär potatisen i kuber, skär paprika och zucchinin i stora bitar och lägg ner allt i grytan ihop med salt. Tillsätt linserna och låt koka tills allt mjuknat (ca 15-20 minuter). Tillsätt mer vatten om det tjocknar för mycket. Rör till sist i mandelsmöret och låt grytan puttra ytterligare ett par minuter. Servera med ris, bulgur, tortillabröd, koriander och en härlig sallad!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *