Kyckling i jul
Idag har jag firat en vitare jul tillsammans med mina vänner på Kronfågel. Kronfågel bjöd in utvalda journalister och bloggare till en jullunch där kocken Magnus Albrektsson som vanligt stod bakom rodret. Självklart ska vi även äta kyckling i jul och det visade Magnus prov på genom att laga till de mest fantastiska julrätterna gjorda på just kyckling.
Jag älskar julen och julmaten är en central del i firandet. Alla har vi olika rätter vi inte vill vara utan. Jag har inga måsten men vill gärna ha julskinka, lax och köttbullar. De senaste åren har många valt att ersätta mycket från det traditionella julbordet och satsar på ett mer hälsosamt och klimatsmart julbord. Man byter ut en del av köttprodukterna mot motsvarande produkter gjorda av kyckling och kalkon och lagar också mer grönt i större utsträckning. Kyckling och kalkon är riktigt bra för hälsan. Den har låg fetthalt och högvärdigt protein. Dessutom är den ett mer klimatvänligt val i jämförelse med andra köttslag.
En storfavorit på julbordet är julskinkan. I snitt äter vi svenskar 1 kilo julskinka per person. Nu har den traditionella julskinkan av gris fått en ny utmanare. Kronfågel lanserar lagom till jul en färdigkokt kyld Kycklingjulskinka gjord av svensk kycklingfilé. Kycklingjulskinkan är tillagad på klassiskt vis. Rimmad och färdigkokt med traditionell julskinkelake och färdig att äta. Bara att griljera och servera på tunnbröd eller knäckemacka med en klick senap.
Kronfågel har också både prinskorv och färdiga köttbullar i sitt sortiment som passar utmärkt på julbordet. Självklart även kycklingfärs för den som vill rulla sina egna bullar. Förra året gjorde jag både egna kycklingbullar med smak av jul, julkryddade kycklingben och kycklingpaté som blev så gott! Det måste ni testa.
Men åter till dagens jullunch. Till aptitretare fick vi Kycklingjulskinka med senap på knäckebröd (två olika sorters griljering). Buffén bestod av Kycklingballotine med färska örter, svampcrème och friterad grönkål, Kycklingvingar med honungsglasering och sallad på kryddbakad blomkål, Kycklingköttbullar (självklart rullade av Magnus) med rödvinsbrässerad rödkål, Kycklingprinskorv med kycklingbaconstekt brysselkål, Kryddstekta minutbitar med potatis- och picklad gulbetssallad samt Hel ugnsstekt gårdskyckling med apelsinglaze och ljummen sallad på rostad rotselleri med valnötter. Till dessert Apelsinsallad med kanelskum, karamelliserad mandel och apelsinsorbet.
Alltså halleluja moment! Helt otroligt gott! Har svårt att nämna favoriter för allt var ju magiskt. Kycklingjulskinkan var verkligen en hit. Mild men ändå smakrik och griljeringen gav trots allt en julig smak. Kycklingprinskorvarna tycker jag nästan mer om än vanliga prinsisar. Köttbullarna perfekta i både konsistens och smak. Gårdskycklingen mör och smakrik. Kycklingvingarna krispiga och goda. Tillbehören till var galet goda. Rödkålssalladen det godaste jag ätit och övriga gick inte heller av för hackor. Recepten på allt kommer att läggas ut på Kronfågels hemsida. Jag kommer hålla utkik!
Senaste kommentarer