Kyckling i jul

Kyckling i jul

Kyckling i jul

Idag har jag firat en vitare jul tillsammans med mina vänner på Kronfågel. Kronfågel bjöd in utvalda journalister och bloggare till en jullunch där kocken Magnus Albrektsson som vanligt stod bakom rodret. Självklart ska vi även äta kyckling i jul och det visade Magnus prov på genom att laga till de mest fantastiska julrätterna gjorda på just kyckling.

God jul!

God jul!

Jag, Magnus och Diana dansar runt granen!

Jag, Magnus och Diana dansar runt granen!

Jag älskar julen och julmaten är en central del i firandet. Alla har vi olika rätter vi inte vill vara utan. Jag har inga måsten men vill gärna ha julskinka, lax och köttbullar. De senaste åren har många valt att ersätta mycket från det traditionella julbordet och satsar på ett mer hälsosamt och klimatsmart julbord. Man byter ut en del av köttprodukterna mot motsvarande produkter gjorda av kyckling och kalkon och lagar också mer grönt i större utsträckning. Kyckling och kalkon är riktigt bra för hälsan. Den har låg fetthalt och högvärdigt protein. Dessutom är den ett mer klimatvänligt val i jämförelse med andra köttslag.

Kycklingjulskinka från Kronfågel

Kycklingjulskinka från Kronfågel

En storfavorit på julbordet är julskinkan. I snitt äter vi svenskar 1 kilo julskinka per person. Nu har den traditionella julskinkan av gris fått en ny utmanare. Kronfågel lanserar lagom till jul en färdigkokt kyld Kycklingjulskinka gjord av svensk kycklingfilé. Kycklingjulskinkan är tillagad på klassiskt vis. Rimmad och färdigkokt med traditionell julskinkelake och färdig att äta. Bara att griljera och servera på tunnbröd eller knäckemacka med en klick senap.

Vi är många som vill ta del av information och god mat!

Vi är många som vill ta del av information och god mat!

Kronfågel har också både prinskorv och färdiga köttbullar i sitt sortiment som passar utmärkt på julbordet. Självklart även kycklingfärs för den som vill rulla sina egna bullar. Förra året gjorde jag både egna kycklingbullar med smak av jul, julkryddade kycklingben och kycklingpaté som blev så gott! Det måste ni testa.

Dagens meny som inte gick av för hackor!

Dagens meny som inte gick av för hackor!

Min favoritkock - både duktig och trevlig!!!

Min favoritkock – både duktig och trevlig!!!

Fantastiska sallader till julmaten.

Fantastiska sallader till julmaten.

Brysselkål och kycklingbacon passar som handen i handsken.

Brysselkål och kycklingbacon passar som handen i handsken.

Min stora favorit (förutom kycklingen såklart) - rödvinsbrässerad rödkål

Min stora favorit (förutom kycklingen såklart) – rödvinsbrässerad rödkål

Kycklingprinskorv - godare än vanliga prinsisar.

Kycklingprinskorv – godare än vanliga prinsisar.

Hel ugnsstekt gårdskyckling med apelsinglaze och kryddstekta minutbitar.

Hel ugnsstekt gårdskyckling med apelsinglaze och kryddstekta minutbitar.

Kycklingballotine med färska örter, svampcrème och friterad grönkål.

Kycklingballotine med färska örter, svampcrème och friterad grönkål.

Kycklingvingar med honungsglasering.

Kycklingvingar med honungsglasering.

Men åter till dagens jullunch. Till aptitretare fick vi Kycklingjulskinka med senap på knäckebröd (två olika sorters griljering). Buffén bestod av Kycklingballotine med färska örter, svampcrème och friterad grönkål, Kycklingvingar med honungsglasering och sallad på kryddbakad blomkål, Kycklingköttbullar (självklart rullade av Magnus) med rödvinsbrässerad rödkål, Kycklingprinskorv med kycklingbaconstekt brysselkål, Kryddstekta minutbitar med potatis- och picklad gulbetssallad samt Hel ugnsstekt gårdskyckling med apelsinglaze och ljummen sallad på rostad rotselleri med valnötter. Till dessert Apelsinsallad med kanelskum, karamelliserad mandel och apelsinsorbet.

Halleluja moment! Jag nöjde mig INTE med en tallrik. Backade två gånger, hehe!

Halleluja moment! Jag nöjde mig INTE med en tallrik. Backade två gånger, hehe!

Apelsinsallad med kanelskum, karamelliserad mandel och apelsinsorbet.

Apelsinsallad med kanelskum, karamelliserad mandel och apelsinsorbet.

Alltså halleluja moment! Helt otroligt gott! Har svårt att nämna favoriter för allt var ju magiskt. Kycklingjulskinkan var verkligen en hit. Mild men ändå smakrik och griljeringen gav trots allt en julig smak. Kycklingprinskorvarna tycker jag nästan mer om än vanliga prinsisar. Köttbullarna perfekta i både konsistens och smak. Gårdskycklingen mör och smakrik. Kycklingvingarna krispiga och goda. Tillbehören till var galet goda. Rödkålssalladen det godaste jag ätit och övriga gick inte heller av för hackor. Recepten på allt kommer att läggas ut på Kronfågels hemsida. Jag kommer hålla utkik!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *