Meat free monday

Trenden att ha en Meat free monday, köttfri måndag, har slagit igenom stort i Sverige. Kanske inte att man har sin vegetariska dag just på måndagen men det är många som försöker äta vegetariskt i alla fall en dag i veckan.

Var kommer begreppet köttfri måndag från? Jo, kampanjen Köttfri måndag är en del av ett internationellt nätverk av kampanjer som verkar opinionsbildande för att minska köttkonsumtionen i Sverige och globalt. Vår köttkonsumtion leder tyvärr till många allvarliga miljö-, hunger- och hälsoproblem.

Tyvärr äter vi vegetariskt allt för sällan. Jag har ännu inte lyckats övertala min käre make om att vegetarisk mat mättar minst lika bra som mat med kött, fisk eller fågel. Men jag jobbar på det.

ShakshukaI helgen gjorde jag en vegetarisk rätt som passar både till brunch, lunch eller till lättare middag. Allt beroende på antalet ägg man lägger ner i den och mängden bröd man tar till. Rätten heter Shakshuka och är ursprungligen en marockansk rätt med pocherade ägg. Såsen blir underbart krydd- och smakrik och harmoniserar perfekt med äggen. Till shakshukan har man ett mjukt gott bröd som doppas i tomaterna. Perfekt tips till veckans vegetariska dag!

Meat free monday med ShakshukaShakshuka, 4 port

4 hackade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
400 g  krossade tomater
½ tsk spiskummin
½ tsk cayennepeppar
½ tsk ingefära
½ tsk paprika
½ tsk  kanel
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt
½ tsk socker
½ tsk kardemumma
4 – 8 ägg
½ dl persilja

Fräs lök och vitlök mjuka i olja under lock. Tillsätt kryddorna och fräs på en kort stund. Häll i tomaterna och låt det koka ihop. Tillsätt persiljan. Knäck äggen försiktigt och häll försiktigt ner i den kokande tomatsåsen. Låt koka 6-8 minuter. Ät med ett gott mjukt bröd som doppas i tomatsåsen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *