Meat free monday
Trenden att ha en Meat free monday, köttfri måndag, har slagit igenom stort i Sverige. Kanske inte att man har sin vegetariska dag just på måndagen men det är många som försöker äta vegetariskt i alla fall en dag i veckan.
Var kommer begreppet köttfri måndag från? Jo, kampanjen Köttfri måndag är en del av ett internationellt nätverk av kampanjer som verkar opinionsbildande för att minska köttkonsumtionen i Sverige och globalt. Vår köttkonsumtion leder tyvärr till många allvarliga miljö-, hunger- och hälsoproblem.
Tyvärr äter vi vegetariskt allt för sällan. Jag har ännu inte lyckats övertala min käre make om att vegetarisk mat mättar minst lika bra som mat med kött, fisk eller fågel. Men jag jobbar på det.
I helgen gjorde jag en vegetarisk rätt som passar både till brunch, lunch eller till lättare middag. Allt beroende på antalet ägg man lägger ner i den och mängden bröd man tar till. Rätten heter Shakshuka och är ursprungligen en marockansk rätt med pocherade ägg. Såsen blir underbart krydd- och smakrik och harmoniserar perfekt med äggen. Till shakshukan har man ett mjukt gott bröd som doppas i tomaterna. Perfekt tips till veckans vegetariska dag!
4 hackade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
400 g krossade tomater
½ tsk spiskummin
½ tsk cayennepeppar
½ tsk ingefära
½ tsk paprika
½ tsk kanel
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt
½ tsk socker
½ tsk kardemumma
4 – 8 ägg
½ dl persilja
Fräs lök och vitlök mjuka i olja under lock. Tillsätt kryddorna och fräs på en kort stund. Häll i tomaterna och låt det koka ihop. Tillsätt persiljan. Knäck äggen försiktigt och häll försiktigt ner i den kokande tomatsåsen. Låt koka 6-8 minuter. Ät med ett gott mjukt bröd som doppas i tomatsåsen.
Senaste kommentarer