Kycklinggryta med svamp
Jag är bonuskund både hos Ica och Hemköp. Det är de två kedjor jag handlar mat på. Bådas kundtidningar är inspirerande och bra. Kvällens middag blev ett fantastiskt recept från Hemköps kundtidning Hemlagat. Jag modifierade receptet utifrån vad jag hade hemma. Jag skippade steklöken och även tillbehöret spetskål. Resultatet blev verkligen toppen. Fräscht, gott och grymt nyttigt! Mager kyckling, massor med näringsspäckade grönsaker och en sås baserad på vin. Maten fick koka över en timme. Det resulterade i en mycket smakrik gryta med den möraste kyckling! En rätt som jag helt klart kommer laga till igen.
Notera att Gustaf inte rörde grytan. Gissa varför? För mycket nyttiga grönsaker för hans smak. Suck!
Kycklinggryta med svamp och smörstekt spetskål, 4 port
800 g kycklinglårfilé
1/3 rotselleri
2 morötter
2 gula lökar
200 g svamp, tex champinjoner
1 påse steklök
1 spetskålshuvud
3+2 msk neutral olja
1/2 flaska rött vin
2 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 msk japansk soja
2 msk smör
skal av 1 citron
salt och peppar
färsk timjan
ris till servering
Skala rotselleri, morot, lök och vitlök. Riv morot och rotselleri grovt. Hacka gul lök och vitlök. Dela champinjonerna i fyra delar. Skala steklöken. Dela kycklingen i två om det är stora filéer. Bryn kycklingen i 3 msk olja i en stor gryta på båda sidorna i omgångar. Ta ut kycklingen och ställ åt sidan. Värm 2 msk olja i grytan och tillsätt rotselleri, morot, gul lök, vitlök och champinjoner. Stek tills löken är mjuk. Tillsätt kyckling, de hela smålökarna, vin, vatten, buljong, soja och lite salt och peppar. Låt koka i minst 20 minuter. Rör om då och då.
Strimla spetskålen och stek i smöret på hög värme i 2 minuter. Salta och peppra. Skala steklöken.
Servera grytan med citronskal, timjan, kål och ris.
Senaste kommentarer