Spenatsoppa med ägg

Som ett led i mina försök att äta mer vegetariskt och även billigare mat som soppa blev kvällens middag spenatsoppa med ägg. Jag citerar Anette Rosvall och Emma Hamberg – ”Spenat är skitgott! Högst i kurs står spenatsoppa med ägg. Det skulle jag kunna bjuda Kungen på! Om han nu behagade komma förbi på en liten visit.” Efter att ha avnjutit denna soppa är jag benägen att hålla med – muuuums!

Spenatsoppa med ägg och nybakade naan-bröd. Kungen, var är du?!??! Du missade en middag i världsklass.

Testa Anette och Emmas recept nedan. Det enda jag blev lite konfunderad över är kryddorna de hänvisar till. Finns inga nämnda. Jag kryddade med salt, peppar och lite riven muskot. Kanon!

Spenatsoppa med ägg

Spenatsoppa med ägg

Spenatsoppa med ägghalvor, 4 port

400 g hackad och fryst spenat
0,5 st finhackad gul lök
1 l vatten
2 st buljongtärningar, helst grönsaksbuljong
2 msk vetemjöl
2 msk smör
kanske en skvätt grädde om du är på det humöret
4 st hårdkokta ägg i halvor

Börja med att fräsa löken i smöret. Ja, koka sen upp 9 dl vatten och ner med buljongen. Ner med spenaten och låt den tina upp i den heta buljongen. Rör ut mjölet med den sista kalla decilitern vatten, no klumps please! Ner med mjölröran i soppan, vispa runt lite, som sagt, no klumps please! Smaka av med alla kryddorna, och om du vill, ner med en skvätt grädde. Jag gillar både utan och med!

Servera med äggen och bröd. SÅ gott, billigt och nyttigt så man får nypa sig i armen för att fatta att det inte är en dröm.

Naan-bröd, 8-10 bröd

7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung

Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *