Kikärtsgryta med indiska smaker i Crock Pot

Kikärtsgryta med indiska smaker i Crock Pot

Kikärtsgryta med indiska smaker i Crock Pot

Recept från Låt bönor förändra ditt liv - Kokboken

Recept från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv. Ja, det är inte mina ord utan lånade från en sprillans ny kokbok jag har fått hem för recension. Boken heter Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och är skriven av Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson och Birgitta Höglund. Bönor beskrivs som ”Den nya succédieten”. Synd, jag gillar inte dieter men bönor kommer garanterat att spela en större roll i mitt liv efter att ha läst och inspirerats av denna bok. Recension av boken kommer i ett separat inlägg. Däremot har jag redan lagat till och njutit av en av rätterna i boken. Det lustiga är nämligen att de rekommenderar att denna typ av bönrik mat tillagas i en Crock Pot. Ett av mina favoritredskap i köket som ni vet. Första rätten ut blev därför en Kikärtsgryta med indiska smaker i Crock Pot.

Här har jag fräst lök, vitlök, paprika och zucchini tillsammans med tomatpuré och kryddor i grytan på spisen.

Här har jag fräst lök, vitlök, paprika och zucchini tillsammans med tomatpuré och kryddor i grytan på spisen.

I med allt utom bönor och limesaft.

I med allt utom bönor och limesaft.

Författarna rekommenderar alltså att man använder en Crock Pot/Nordic cooker eller en icke-elektrisk Wonderbag när man ska koka torkade bönor samt tillaga bönrika och/eller grönsaksrika maträtter. Det varsamma tillagningssättet gör att grönsakerna behåller sin struktur, smak, färg och näring. Det är också ett energisnålt tillagningssätt och rekommenderas därmed från hållbarhetssynpunkt.

Efter 3 timmar på låg värme tillsatte jag kikärtor och limesaft. Låt gå ytterligare en timme på låg värme.

Efter 3 timmar på låg värme tillsatte jag kikärtor och limesaft. Låt gå ytterligare en timme på låg värme.

Bönorna som användes i Kikärtsgrytan med indiska smaker jag lagade till idag var naturligtvis kikärtor. Nu använde jag färdigkokta kikärtor på tetra av bekvämlighetssynpunkt. Då de redan var helt färdigkokta blandas de ner i grytan mot slutet av tillagningstiden. Färsk bladspenat hade jag ingen hemma utan använde istället fryst bladspenat. Det gick bra men såg inte lika vackert ut som färsk bladspenat hade gjort. Att tänka på till nästa gång.

En smakrik, fräsch och magiskt god vegetarisk gryta!

En smakrik, fräsch och magiskt god vegetarisk gryta!

Gott och värmande i vinterkylan!

Gott och värmande i vinterkylan!

Jag rekommenderar verkligen den här grytan. Otroligt smakrik, fräsch och magiskt god!!! Servera med basmatiris, kokt blomkål, en klick yoghurt och självklart ett gott bröd (gärna naanbröd).

Kikärtsgryta med Indiska smaker

Kikärtsgryta med Indiska smaker

Kikärtsgryta med Indiska smaker, 4 port

400 g zucchini
100 g bladspenat
4 dl vegetabilisk (eller kyckling-) buljong
2 dl kokosmjölk
1 gul och 1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl riven ingefära eller 1 msk pressad ingefära
1 färsk hackad chili eller 1 tsk chiliflingor
1 pressad lime
2 msk hela kardemummakapslar
1 msk gul curry
1 msk gurkmeja
1 tsk salt
smör/kokosolja till stekning
6 dl kokta kikärtor

Skala lök och vitlök. Skär i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar. Fräs lök, vitlök, zucchini och paprika i smör/kokosolja i grytan eller stekpanna några minuter tillsammans med tomatpuré och samtliga kryddor. Tillsätt spenaten och låt den fräsa med tills den mjuknat. Ställ grytan på tillagningsenheten. Tillsätt buljong och yoghurt. Låt gå 3 timmar på låg värme. Tillsätt sedan pressad lime och kikärtor. Låt gå på svag värme i 1 h.

Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med basmatiris, kokt blomkål, en klick yoghurt och självklart ett gott bröd.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

5 svar

  1. Alex skriver:

    2dl kokosmjölk??????

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Ja. Kokosmjölk, fet yoghurt eller smetana enligt recept!

  3. Tack för dina fina inlägg och omdöme om kokboken och så roligt att du valde en av mina personliga favoriter att laga i Crock-Pot.
    Jag använder kokosgrädde som det står i receptet, det gör grytan lite tjockare och mustigare.

  4. Jessica Sundberg skriver:

    Hej, Vad kul att du såg min recension. Jag är verkligen riktigt förtjust i boken!! Imorgon ska jag laga Fritata tänkte jag. Men inte i Crock Pot 🙂 Jag såg försent att det stod kokosgrädde. Hade bara kokosmjölk hemma. Blev gott det med. Får helt enkelt testa med kokosgrädde nästa gång eller i övriga recept där detta ska ingå. Tack för att du skrev om recensionen på din blogg!

  1. januari 15, 2018

    […] Där får du också ta del av ett särskilt inlägg med mitt recept från kokboken på en indisk kikärtsgryta, det hittar du här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *