Kikärtsgryta med indiska smaker i Crock Pot
Låt bönor förändra ditt liv. Ja, det är inte mina ord utan lånade från en sprillans ny kokbok jag har fått hem för recension. Boken heter Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och är skriven av Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson och Birgitta Höglund. Bönor beskrivs som ”Den nya succédieten”. Synd, jag gillar inte dieter men bönor kommer garanterat att spela en större roll i mitt liv efter att ha läst och inspirerats av denna bok. Recension av boken kommer i ett separat inlägg. Däremot har jag redan lagat till och njutit av en av rätterna i boken. Det lustiga är nämligen att de rekommenderar att denna typ av bönrik mat tillagas i en Crock Pot. Ett av mina favoritredskap i köket som ni vet. Första rätten ut blev därför en Kikärtsgryta med indiska smaker i Crock Pot.
Författarna rekommenderar alltså att man använder en Crock Pot/Nordic cooker eller en icke-elektrisk Wonderbag när man ska koka torkade bönor samt tillaga bönrika och/eller grönsaksrika maträtter. Det varsamma tillagningssättet gör att grönsakerna behåller sin struktur, smak, färg och näring. Det är också ett energisnålt tillagningssätt och rekommenderas därmed från hållbarhetssynpunkt.
Bönorna som användes i Kikärtsgrytan med indiska smaker jag lagade till idag var naturligtvis kikärtor. Nu använde jag färdigkokta kikärtor på tetra av bekvämlighetssynpunkt. Då de redan var helt färdigkokta blandas de ner i grytan mot slutet av tillagningstiden. Färsk bladspenat hade jag ingen hemma utan använde istället fryst bladspenat. Det gick bra men såg inte lika vackert ut som färsk bladspenat hade gjort. Att tänka på till nästa gång.
Jag rekommenderar verkligen den här grytan. Otroligt smakrik, fräsch och magiskt god!!! Servera med basmatiris, kokt blomkål, en klick yoghurt och självklart ett gott bröd (gärna naanbröd).
Kikärtsgryta med Indiska smaker, 4 port
400 g zucchini
100 g bladspenat
4 dl vegetabilisk (eller kyckling-) buljong
2 dl kokosmjölk
1 gul och 1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl riven ingefära eller 1 msk pressad ingefära
1 färsk hackad chili eller 1 tsk chiliflingor
1 pressad lime
2 msk hela kardemummakapslar
1 msk gul curry
1 msk gurkmeja
1 tsk salt
smör/kokosolja till stekning
6 dl kokta kikärtor
Skala lök och vitlök. Skär i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar. Fräs lök, vitlök, zucchini och paprika i smör/kokosolja i grytan eller stekpanna några minuter tillsammans med tomatpuré och samtliga kryddor. Tillsätt spenaten och låt den fräsa med tills den mjuknat. Ställ grytan på tillagningsenheten. Tillsätt buljong och yoghurt. Låt gå 3 timmar på låg värme. Tillsätt sedan pressad lime och kikärtor. Låt gå på svag värme i 1 h.
Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med basmatiris, kokt blomkål, en klick yoghurt och självklart ett gott bröd.
2dl kokosmjölk??????
Ja. Kokosmjölk, fet yoghurt eller smetana enligt recept!
Tack för dina fina inlägg och omdöme om kokboken och så roligt att du valde en av mina personliga favoriter att laga i Crock-Pot.
Jag använder kokosgrädde som det står i receptet, det gör grytan lite tjockare och mustigare.
Hej, Vad kul att du såg min recension. Jag är verkligen riktigt förtjust i boken!! Imorgon ska jag laga Fritata tänkte jag. Men inte i Crock Pot 🙂 Jag såg försent att det stod kokosgrädde. Hade bara kokosmjölk hemma. Blev gott det med. Får helt enkelt testa med kokosgrädde nästa gång eller i övriga recept där detta ska ingå. Tack för att du skrev om recensionen på din blogg!