Lunch vid medelhavet

Vecka 9 är sportlovsveckan i Stockholm. Mina barn har varit lediga och vi har pusslat ihop det genom att farmor och farfar tog måndag, mormor tisdag och onsdag och jag torsdag och fredag. Visserligen kunde de vara på fritids men barnen ville vara lediga och nu fick vi ihop det så varför inte?!

På torsdagen tog jag barnen med in till stan och gick på Medelhavsmuseet. Jag blev så imponerad av pressvisningen jag var på och ville gärna ta med barnen för att se vad de tyckte.

Välkommen till Bagdad Café

För att orka med ett museibesök krävs bra mat i magen. Väldigt lägligt finns en restaurang och café i anslutning till museet. Den heter Bagdad Café. Bagdad Café drivs av Umur Telmen som i snart tio år har serverat mat och måltidskultur från östra Medelhavsregionen i sin restaurang Halv Grek Plus Turk på Östermalm i Stockholm.

Matmenyn för dagen

Det finns gott om sittplatser i anslutning till restaurangen så även om det är fullt med folk får alla som vill äta sittplats. Inte bara museibesökare verkar äta på restaurangen utan även folk som arbetar i närheten verkar ta en lunch i caféet. Menyn bjuder på många godsaker till rimliga priser. Det finns alltid en dagens rätt, olika varma rätter, sallader, matiga mackor, pannkakor och såklart många olika sorters fikabröd, dricka, te och kaffe.

Spenat- och fetaostpaj

Jag valde Spanakopita, dvs en spenat- och fetaostpaj, Filippa valde lammfärsbullar i tomatsås med vitlöksyoghurt och bulghur och Gustaf valde inte så förvånande pannkakor med glass och sylt. Till de varma rätterna serveras en fräsch sallad och bröd med hummus.

Lammbullar med bulghur, sås och sallad

Vilken underbar mat!!! Vi blev alla tagna med storm!!! Perfekt portionsstorlek (Filippa som valde en ”vuxenrätt” åt bara halva sin portion, resten hjälpte jag till med!), vällagat, såg väldigt gott ut och smakade helt ljuvligt. Maten var kryddstark men på en bra nivå för att passa hela familjen. Filippa som innan hon började äta hävdar att hon inte gillar bulghur ändrade åsikt efter detta! Gustaf som är lite kinkig med stark mat tyckte lammbullarna var på tok för kryddstarka och ratade dom helt men jag tror annars inte att många barn skulle ha några problem med dessa.

Gustafs självklara val - pannkaka med glass och sylt

Pajen var frasig, lammfärsbullarna riktigt smälte i munnen, såsen till lammbullarna i total harmoni till rättens övriga beståndsdelar, bulghuren perfekt kryddad och med lagom tuggmotstånd, salladen perfekt dressad. Smaken som sagt – MUMS! Det enda vi kan hacka ner på är pannkakorna som var något hårda i kanterna efter uppvärmningen men det vägdes upp av glass och sylt som sonen dessutom fick påfyllning av när vi bad om mer.

Gott te eller kaffe ingick till maten

Besöker ni museet eller har vägarna förbi ska ni definitivt ta en lunch/middag/fika på Bagdad Café. Ni kommer inte bli besvikna. Själv är jag nyfiken på att testa Halv Grek plus Turk. Jag älskar meze och plockmat.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *