Mjuka luftiga tekakor

Mjuka luftiga tekakor

Mjuka luftiga tekakor

Det händer typ aldrig men i brist på annat satte Mattias av en händelse på Familjen Annorlunda på TV4 Play. I avsnittet var det en av mammorna som bakade tekakor och vi blev oerhört sugna på det hela familjen. Tekakor är nära förknippat med både min och Mattias barndom. Varma tekakor med smör och ost eller smör, skivat ägg och kanske kaviar (är inte helt säker på kaviaren). Bara tanken får det att vattnas i munnen på mig.

Finns det något godare än småvarma tekakor med smör, ost och en kopp te?!

Finns det något godare än småvarma tekakor med smör, ost och en kopp te?!

Självklart ställde jag mig och bakade en omgång. Mitt mål var att göra tekakor som man köper på affären. Sådana där perfekta mjuka och luftiga tekakor. Receptet är inte något jag har hittat på utan är ett klassiskt recept på tekakor skapat i tidernas begynnelse. Mitt knep är dock att pensla brödet med vatten så fort jag tar dom ur ugnen och sedan får de svalna på galler. Det ger saftigare bröd som håller sig färska längre.

Jag ska lägga till att jag idag också böt ut 100 g av vetemjölet mot 100 g fullkornsdinkel. Jag tycker det ger mer bett till brödet. Jag minskade också mängden fett från 100 g till 50 g. Blev perfekt resultat!

Vackra och goda nybakade tekakor.

Vackra och goda nybakade tekakor.

Tekakor, ca 20 st

5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung eller ljus sirap
1 tsk salt
12 dl vetemjöl (720 g)
100 g rumsvarmt smör

Ljumma mjölken till ca 37 grader i kastrull på spisen. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen med mjölken. Tillsätt honung/sirap, salt, vetemjöl och rumsvarmt smör. Arbeta degen 5-10 minuter i maskin (dubbelt upp om du kör för hand). Täck bunken med en duk. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Forma till runda bullar och kavla ut, ca 2-3 cm tjocka. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.

aka tekakorna på 225 grader mitt i ugnen ca 6-8 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut tekakorna och pensla ovansidan direkt med lite vatten. Låt svalna på galler.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.