Mjuka luftiga tekakor
Det händer typ aldrig men i brist på annat satte Mattias av en händelse på Familjen Annorlunda på TV4 Play. I avsnittet var det en av mammorna som bakade tekakor och vi blev oerhört sugna på det hela familjen. Tekakor är nära förknippat med både min och Mattias barndom. Varma tekakor med smör och ost eller smör, skivat ägg och kanske kaviar (är inte helt säker på kaviaren). Bara tanken får det att vattnas i munnen på mig.
Självklart ställde jag mig och bakade en omgång. Mitt mål var att göra tekakor som man köper på affären. Sådana där perfekta mjuka och luftiga tekakor. Receptet är inte något jag har hittat på utan är ett klassiskt recept på tekakor skapat i tidernas begynnelse. Mitt knep är dock att pensla brödet med vatten så fort jag tar dom ur ugnen och sedan får de svalna på galler. Det ger saftigare bröd som håller sig färska längre.
Jag ska lägga till att jag idag också böt ut 100 g av vetemjölet mot 100 g fullkornsdinkel. Jag tycker det ger mer bett till brödet. Jag minskade också mängden fett från 100 g till 50 g. Blev perfekt resultat!
Tekakor, ca 20 st
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung eller ljus sirap
1 tsk salt
12 dl vetemjöl (720 g)
100 g rumsvarmt smör
Ljumma mjölken till ca 37 grader i kastrull på spisen. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen med mjölken. Tillsätt honung/sirap, salt, vetemjöl och rumsvarmt smör. Arbeta degen 5-10 minuter i maskin (dubbelt upp om du kör för hand). Täck bunken med en duk. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Forma till runda bullar och kavla ut, ca 2-3 cm tjocka. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.
aka tekakorna på 225 grader mitt i ugnen ca 6-8 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut tekakorna och pensla ovansidan direkt med lite vatten. Låt svalna på galler.
Så gott