Mustig kycklingbuljong i Crock Pot

Dags att göra Mustig kycklingbuljong i Crock Pot

Dags att göra Mustig kycklingbuljong i Crock Pot

Grovhacka alla grönsaker.

Grovhacka alla grönsaker.

Fräs innan tillagning i grytan på spisen eller i en stekpanna.

Fräs innan tillagning i grytan på spisen eller i en stekpanna.

I med vatten och låt gå två timmar på hög effekt.

I med vatten och låt gå två timmar på hög effekt.

I söndags åt vi en fantastisk kyckling till lunch. Självklart lagade jag till den i Crock Pot. Blir så himla saftigt och gott!  Jag såg för första gången till att ta vara på hela kycklingen för att minska matsvinnet. Det gjorde jag genom att koka en god buljong på skrovet. Att koka egen buljong är enklare än vad många tror och man slipper onödiga tillsatser som finns i köpta buljongtärningar och fonder. Enklast gör man en mustig kycklingbuljong i Crock Pot.

Skumma av och låt gå ytterligare 3-4 timmar på låg effekt.

Skumma av och låt gå ytterligare 3-4 timmar på låg effekt.

Buljongen kokas ner och kan sedan frysas in i istärningar eller i lagom stora burkar. En buljong kan användas till mycket. Som den är, i såser, soppor, grytor, marinader med mera. En riktig smaksättare helt enkelt. Behöver man något varmt och gott en kall dag så här under vintern kan man värma den som den är, slå den i en tekopp, strö över lite hackad persilja, dricka långsamt och känna hur värmen och välbefinnandet sprider sig. Kan inte bli bättre!

Buljongen har kokat klart.

Buljongen har kokat klart.

Sila bort allt och få en fin och slät buljong.

Vilka smaker!

Vilka smaker!

Kan tala om att den här buljongen var helt magiskt god. Smakerna från kycklingen, grönsakerna och kryddorna gifter sig så väl och skapar en buljong från himmelriket. Visst tar det lite tid, men så värt det!

Kycklingbuljong

Kycklingbuljong

Kycklingbuljong

Skrovet av en hel kyckling
1 morot
1/2 purjolök
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1/4 rotselleri
3 persiljestjälkar
2 l vatten
5 vitpepparkorn
2 st lagerblad
1 msk salt
rapsolja

Bryt skrovet till mindre delar. Hacka alla grönsaker i grova bitar. Bryn grönsakerna och kycklingskrovet i olja i Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta. Annars i en stekpanna. Ställ tillbaka på tillagningsenheten. Häll över vattnet och låt gå två timmar på hög värme.

Öppna locket och skumma av om det behövs. Låt gå på ytterligare 3-4 timmar på låg värme tills ungefär hälften av vätskan kokat bort. Skumma ev av buljongen igen om det behövs. Låt svalna.

Sila sedan buljongen så att en klar vätska återstår. Ställ i kylskåp 2 timmar och skeda sedan bort fettet som eventuellt lagt sig på ytan. Frys in buljongen i mindre portioner.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *