Nyttig müsli

Läser ni ofta innehållsförteckningarna på det ni köper? Jag gör det tyvärr allt för sällan. Jag äter det jag tycker om helt enkelt. Men klart att även jag vill undvika att proppa min kropp full med skit. Och jag vill definitivt inte mata mina barn med dåliga och ohälsosamma produkter.

Just vad gäller frukostprodukter finns det många fällor. Vi äter mycket fil och flingor och där gäller det att se upp. Det finns många goda och bra fling- och müslisorter att köpa i affären men det finns även många bottennapp som varken är goda eller vidare nyttiga. Bäst är att göra sin egen blandning helt enkelt. 

Nyttig müsli

Müsli är både lätt och praktiskt att göra själv. De flesta ingredienser har man hemma, annars är det bara att improvisera fritt och ta det man har och det man själv tycker är gott. Den man gör själv smakar så mycket bättre än de flesta sorter man kan köpa och nyttigare är den garanterat också.

Jag har ett grundrecept på müsli jag utgår ifrån. Jag drar dock ned på både olja och honung men det beror på hur krispig man vill ha den. Nötter och torkade frukter anpassas efter eget smak och tycke. Idag hade jag i solroskärnor, sötmandel, paranötter, cashewnötter, torkade blåbär, torkad physallis och gojibär. Müslin krönte min och Filippas yoghurttallrik i morse och vi älskade den. Gott och nyttigt!

Knaprig müsli

3 dl dinkelflingor
2 dl havregryn
3 dl rågflingor
2 dl vetegroddar
1 dl krossat linfrö
1 dl hackade valfria nötter
3 msk olja
3 msk vatten
1/2 dl flytande honung
kanel efter smak
1 dl torkad frukt

Blanda alla gryn, frön och nötter. Blanda honung, vatten och olja och krama in detta i grynblandningen. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min. Rör runt under tiden och var försiktig mot slutet så det inte bränns vid. När müslin är klar i ugnen, låt den svalna och häll sedan på torkad frukt och kanel efter smak.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.