Hembakade rågskorpor

Hembakade rågskorpor

Hembakade rågskorpor

Finns det något godare och mysigare fika än en kopp te och skorpor? Knapriga skorpor med smör, marmelad och ost ovanpå. Mums! En del gillar att doppa sina skorpor i det varma teet så att smöret smälter, men det är en smaksak. Skorporna kan vara söta, typ biscottis, eller en nyttigare, kanske osötad variant. När jag var liten älskade jag Brandt-skorpor. Det gör jag nog än i dag, men det var länge sedan jag åt det. Det var överhuvudtaget länge sedan jag åt skorpor men ikväll blev det ändring på den saken. Inspirerad av Linda gjorde jag supergoda hembakade rågskorpor som hon tipsar om på sin blogg.

Degen efter första jäsningen.

Degen efter första jäsningen.

Rulla till bullar.

Rulla till bullar.

Receptet ger 48 skorpor. Lite mycket för min smak. Jag valde därför att halvera Lindas recept. Ytterligare förändringar jag gjorde var att bara ta en liten klick smör och typ en matsked socker. Blev helt perfekt! För enkelhetens skull publicerar jag Lindas ursprungsrecept nedan.

Bullarna efter andra jäsningen.

Bullarna efter andra jäsningen.

Gräddade i 10 minuter.

Gräddade i 10 minuter.

Skorporna bakas precis som vanliga jästfrallor med två jäsningar. De går garanterat att äta som vanlig, mjuka frallor också om man skulle vilja det. I det här fallet delar man de nybakade bröden på två och rostar varje halva för sig och får därmed skorpor.

De nybakade rågskorporna ligger och svalnar.

De nybakade rågskorporna ligger och svalnar.

Ett helt gäng hembakade rågskorpor.

Ett helt gäng hembakade rågskorpor.

Krispigt yttre men mjukt och lite segt inre.

Krispigt yttre men mjukt och lite segt inre.

Skorporna får en riktigt god smak med ett mjukt, lite lätt segt inre och ett knaprigt yttre. De gör sig allra bäst lite småvarma och krispiga. Skorporna går utmärkt att frysa för att värmas i ugn. Bara att värma upp, lägga på ett lager smör, någon god marmelad och skivad ost. Njut!

Te och skorpor - bästa kvällsfikat!

Te och skorpor – bästa kvällsfikat!

Hembakade rågskorpor (48st)

1 l mjölk
50 g smör
3 pkt jäst
7 1/2 dl rågsikt
20 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk salt

Värm upp mjölken tillsammans med smöret i mindre bitar till 37°, dvs fingervarmt. Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt lite av degvätskan i taget medan du rör runt. i köksmaskin eller för hand.  Ha i salt och socker. Tillsätt mjöl och rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Ta upp på bakbord. Dela degen i 24 bitar och forma till bullar. Sätt ugnen på 225°. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Grädda ca 10 minuter.

Ta ut plåten och låt brödbullarna svalna av medan resten av plåtarna gräddas i ugnen.

Sätt ugnen på 200°. Dela brödbullarna på mitten. Lägg med snittytan neråt på plåtar och rosta i ca 15 minuter. Har du varmluftsugn så sätt ugnen på 180° och rosta alla bullarna samtidigt på de olika plåtarna. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *