Ratatouille i Crock-Pot

En vegetarisk toppenrätt ska tillagas!

En vegetarisk toppenrätt ska tillagas!

På sommaren känner vi ofta för lättare maträtter. Dels för att det är varmare ute, dels för att man inte vill stå inne i köket och laga mat hela dagarna. Har man en Crock-Pot behöver man i alla fall inte bekymra sig om den sista punkten. Något som är gott både varma och kalla dagar är grönsaksröran ratatouille. En klassiker till grillad mat som lammracks, kycklingklubbor, köttbit eller stekt fisk. Självklart tillagar jag min ratatouille i Crock-Pot.

Hacka och tärna alla grönsaker.

Hacka och tärna alla grönsaker.

Fräs lök och grönsaker några minuter på spisen.

Fräs lök och grönsaker några minuter på spisen.

Ratatouille går egentligen lika bra att laga till i en gryta på spisen. Men genom att ge den tid och kärlek i en Crock-Pot, det vinner smakerna på. Smakerna i grönsakerna blir mustigare, intensivare och godare. Det är helt enkelt godare i kvadrat! Riktigt gott! Man behöver förresten inte vara vegetarian för att älska denna rätt. Även min köttälskande man slukade röran!

Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten.

Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten.

Häll ned övriga ingredienser och krydda.

Häll ned övriga ingredienser och krydda.

Antigen har jag min grönsaksröra som tillbehör eller som bas i andra rätter.

  • Grönare köttfärssås – Stek 300 g köttfärs i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt ratatouillen och låt koka 10 minuter. Servera med pasta och riven parmesan.
  • Snabb pizza – Bred 1 1/2 dl ratatouille på ett tortillabröd. Lägg på skinka, bacon eller salami, strö över 1/2 dl riven mozzarella och 1/2 dl riven lagrad ost. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter tills pizzan fått fin färg.
  • Linsröra med fetaost – Koka 1 dl röda linseri 5-10 minuter tills de är al dente. Lägg ner linserna i grönsaksröran. Smula över fetaost och rostade valnötter. Servera med fullkornsbulgur eller pasta.
  • Shakshuka – Tillsätt spiskummin och paprikapulver till ratatouillen. Häll den i stekpanna. Knäck i 4 ägg, lägg på ett lock och låt sjuda 10–15 minuter tills vitan stelnat. Servera med pitabröd och hummus eller yoghurtröra.
Ratatouille i Crock-Pot

Ratatouille i Crock-Pot

Ratatouille i Crock-Pot, 4 port

1 rödlök
3 vitlöksklyftor
400 g aubergine
400 g squash
1 röd paprika
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
1 burk krossade tomater
salt+peppar

Förslag på passande kryddor: Rosmarin, timjan, paprikapulver, fänkålsfrön, ajvar relish, citronskal

Skala och hacka rödlök och vitlök. Tärna aubergine, squash och paprika. Fräs lök, aubergine, squash och paprika i olja i tillagningsgytan under omrörning några minuter. Ställ grytan på värmeenheten.
Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och krydda efter smak och tycke. Jag tog salt, peppar, chili, ajvar och lite timjan.
Tillaga på svag värme i 4 timmar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *