Recept på nyttigt bröd
Jag älskar bröd som ni vet. Startar varje vardagsmorgon med gröt och en till två smörgåsar med gott pålägg. Bästa starten! På vardagar blir det ofta ett grövre, nyttigare bröd. På helgerna lyxar jag gärna till det med ljusa frallor, limpa och allra helst klassiska scones. Ni är många som efterfrågar recept på nyttigt bröd. Då vill jag självklart tipsa om ett hälsobröd jag bakat vid flera tillfällen tidigare. Går så enkelt att variera efter vad man har hemma och eget smak och tycke. Följer man bara själva grundmängderna är det sedan fritt fram att freestyla.
Brödet är bara att röra ihop. Det behöver inte ens jäsa. Tar dock 80 minuter i ugnen så lite framförhållning behövs.
Jag gjorde en ny limpa idag. Det var ett tag sedan sist. Följde faktiskt nästan exakt grundreceptet. Gojibären hade dock tagit slut. Jag ersatte dessa med finhackade inca-bär. Resultatet blev som vanligt helt outstanding. Ett saftigt och smakrikt bröd som bara gör gott för kropp och knopp!
Hälsobröd, 1 limpa
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
2 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
1 dl rågsikt
1 dl hela linfrön
0.5 dl gojibär
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
250 ml Cottage Cheese Lätt
1.5 dl lättmjölk
1 rivet äpple
Kanel efter smak
Ev blandade frön till topping
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner keso och mjölken. Riv i äpplet. Krydda lite lätt med kanel. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö på frön till topping. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera brödet med en potatissticka, är brödet torrt så är brödet klart.
Senaste kommentarer