Sashimi på Salmalax
I förra veckan testade vi Salmalax för första gången här hemma. Vi blev sålda!!! Bästa laxen ever!!! Dyr som tusan men någon gång då och då får man unna sig det bästa. Mattias blev sugen på att testa att göra sashimi på Salmalax. Det är alltid lika kul att äta mat som Mattias har lagat så en till lax köptes glatt hem. Mattias hittade ett spännande recept på Alltommat.se som han använde sig av.
Själva marinaden hoppade Mattias över. Salmalaxen har så mycket smak i sig och det kändes onödigt att ”förstöra” denna med en marinad. Resten av receptet följdes dock. Som bröd använde vi oss av den helt fantastiska Malaxlimpan.
4 stycken Malaxskivor med lax och sallad fick jag i mig. Helt otroligt gott! Jag kompletterade med wasabi på tub, vilket höjde rätten och laxen ännu ett snäpp. Vi fick lite lax över så det blir favorit i repris någon dag framöver.
Sashimi, 24 bitar
500 g laxfilé som varit fryst minst 2 dygn
Marinad:
0,5 dl mörkt öl (t ex porter)
2 msk teriyakisås
2 msk japansk soja
0,5 msk sesamolja
1 krm mald ingefära
1 msk pressad lime
Sallad:
1 msk sesamfrön + 1 msk sesamfrön
250 g rättika
0,5 msk sesamolja
1 msk pressadlime
2 krm salt
Tillbehör:
8 st skivor mörkt osötat grovt bröd
1 msk japansk soja
Skär laxen i bitar som är ca 2 x 4 cm.
Marinad: Blanda öl, teriyakisås, soja, sesamolja, ingefära och limesaft i en bunke. Lägg laxen i marinaden och och marinera 6-8 timmar i kylen.
Sallad: Rosta sesamfröna i torr stekpanna, passa noga. Finstrimla rättikan, gärna med mandolin, och strimla sedan skivorna. Blanda rättika med sesamolja, limesaft, 1 msk rostade sesamfrön och salt.
Kantskär brödet och skär det i 4 x 4 cm stora bitar. Fördela sallad och lax på bröden. Strö över rostade sesamfrön och droppa soja över.
Senaste kommentarer