Smaklökarna förändras
Vår smak är ett fascinerande sinne. En smak man inte gillade i unga år kan man gilla senare i livet eller tvärtom att något man gillade när man var liten gillar man inte idag. Man kan också lära sig att gilla och vänja sig vid olika smaker.
Tonfisk är något jag avskytt stora delar av mitt liv. Jag har tidigare haft katt och katterna har ätit tonfisk. Tonfisk har därför varit ren kattmat för mig. Jag har inte ens kunnat med doften. Färsk tonfisk tyckte jag också smakade äckligt.
Det började med att jag fick en halstrad, perfekt tillagad färsk tonfisk och insåg vad gott det faktiskt var! Smakade mer kött än fisk. Mums! Sedan testade jag även på naturell tonfisk på burk. Gott det med! Och fräscht! Med de rätta tillbehören till och kan du få en fantastisk måltid. Går också att variera på flera sätt. Man kan ha tonfisken i sallad som den är, i en röra, i en pastasås, till bakad potatis, i sushi, etc. Bara fantasin sätter gränserna.
Jag köper dock inte vilken tonfisk som helst. Den måste dels vara fångad på ett sätt som inte riskerar livet på några delfiner, dels är av hög kvalitet.
Tonfisken är rik på proteiner (ca 25%) och Omega 3-fetter. Ett mycket hälsosamt livsmedel med andra ord.
Kvällens middag blev tonfisksallad. Vi blandade tonfisk, bulgur, broccoli, ägg, ost, gurka, paprika, rödlök och avokado. Mango Raja på sidan om. Och rostade bröd med smör och lagrad ost. Jättegott och fräscht!
Gillar inte lukten på tonfisk men definitivt att äta 🙂 kram Diana