Svårt att välja?!

Livet är fullt av val. Svåra som lätta. Det ska väljas till höger och vänster. Allt från utbildningar, vilka kläder man ska ha på sig, vilket jobb man ska söka, om man ska gå till höger eller vänster, vilket elbolag man ska teckna abonnemang hos, vilken mat man ska handla och äta, vilka ppm-fonder man ska ha, etc etc. Det är verkligen inte lätt.

Häromdagen fick jag hem Quakers nyhet HavreCrunch. Riktigt god, fiberrik och nyckelhålsmärkt frukostflinga. Ett bra val i vardagen för oss som vill hitta en balans i vad vi äter men ändå äta riktigt gott.

Men är då Quakers HavreCrunch verkligen ett så pass mycket bättre val än andra liknande flingor på marknaden? HavreCrunchen är trots nyckelhålsmärkningen sötad med både glukossirap och vanligt socker. Behövs det verkligen?

Fyra olika sorters granola

Jag älskar granola och vid en snabb titt i skafferiet visade det sig att jag i dagsläget har fyra olika öppnade varianter på granola hemma. Start jordgubb, HavreCrunch, Pauluns granola kakao och hallon samt glutenfri Scottish oats granola från Alara. HavreCrunch är sötad med glukossirap, socker och honung, Start är sötad med socker, sirap och glukossirap, Scottish oats är sötad med honung och äppeljuice och Pauluns granola kakao och hallon har inget tillsatt socker men äppelkoncentrat (och oligofruktos som finns naturligt i olika frukter och grönsaker). Sedan är det ju tillsatta frystorkade bär, kakao, dadlar, kokos, russin, aprikoser och kakao i de olika varianterna. Riktigt svårt att göra en bra jämförelse med andra ord.

Ett snabbtest av granola

Som konsument får man helt enkelt försöka kolla innehållsförteckning samt näringsdeklaration och gå på det som känns bäst för en själv. Man är intresserad av olika saker. Smaken måste givetvis också räknas in. Det ska vara en bra balans såklart!

Vilken är vinnaren och vilken är förloraren?

Per 100 g och rent kalorimässigt ligger Pauluns något lägre än övriga, men det är ingen jätteskillnad. Alla ligger på runt 400 kcal. Andelen sockerarter och fett är högst i Scottish oats, tätt följd av Start. Helt klart lägst andel fett i HavreCrunch och lägst andel sockerarter i Pauluns. Högst andel kostfiber i Pauluns. Lägst andel kolhydrater i Pauluns.

Som lekman blir jag helt förvirrad. Vad är bra och vad är dåligt? Scottish oats granola sötad med naturlig honung och äppeljuice, är den granolan dålig? Är det inte sämre med en granola sötad med socker?

Vilken är då vinnaren och förloraren? Jag kan varken utse det ena eller det andra. Utseendemässigt ser HavreCrunchen tråkigast ut. Den innehåller dock inga torkade frukter eller något sådant vilket ger ett grått intryck. Rent smakmässigt tycker jag alla fyra är kanongoda! Ingen som utskiljer sig åt något håll. Rent näringsmässigt borde Pauluns granola vara vinnaren, men är det verkligen någon större skillnad? För mig personligen känns det hugget som stucket.

Finns det någon som läser detta och är mer kunnig än jag får ni gärna skriva en utförlig kommentar i kommentarsfältet nedan. Skulle vara kul att få lite input!

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Ebba skriver:

  Hej!
  Landade på ditt inlägg hastigt och lustigt när jag själv ville undersöka saken närmare. Jag köpte pauluns granola här om dagen av nyfikenheten hur man gör granola utan något tillsatt socker. Jag läste inte vidare på innehållsförteckningen och öppnade förpackningen med spänning i morse. Jag slogs av hur söt den var och då jag blev upptagen med annat efter halva skålen var mjölken som oboy (utan chokladsmak) då jag återgick till frukosten. Jag läste nu på förpackningen för jag tänkte att nu är det något lurt. Oligofruktos anser jag vara en typ av socker, om än fruktsocker, och tillsatt är det ju definitivt. Även äppelkoncentrat är tillsatt och innehåller fruktsocker. Jag är lite besviken för jag tycker att han kunde formulerat det annorlunda, det är ju falsk marknadsföring men till en så bra ”naturlig” produkt vilket är synd…. Jag kom inte till någon närmre klarhet i mitt sökande men vad du beskriver av de olika produkterna skulle jag säga att pauluns låter mest hälsosam pga det naturliga fruktsockret, högt fiberinnehåll och låg kolhydratshalt:) Den där oligofruktosen skall dessutom vara rackarns bra för tarmfloran!;)

 2. Stefan skriver:

  Det ska vara så naturligt som möjligt, tex juice ska man välja bravo för att den har ”bäst” socker. Bäst och nyttigast müsli får du helt klart om du gör den själv, då vet du vilka ingredienser du har, dessutom är det väldigt enkelt att göra, enkla färska produkter slår vilken köpt müsli som helst

 3. Leklund skriver:

  Intressant artikel! Vill passa på att påpeka att många får ganska ont i magen av oligofruktos, även jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *