Ett riktigt guldkorn

Vi har fortfarande några maträtter kvar från testvecka nummer två av Tastelines Barnkasse från Mathem som jag testar i samarbete med Spot and Tell (en utvärdering kommer här på bloggen inom kort). En som jag faktiskt har sett fram emot är den rätten vi valde som kvällens middag, ugnsbakad lax med guldpasta och broccoli.

Som vanligt sätter jag min personliga prägel på maten. Istället för att blanda saffranssåsen i pastan valde jag att hälla den över laxen i samband med ugnsbakningen. Då kan var och en lättare avgöra hur mycket av såsen man vill ha till sin mat. Ett vanligt scenario hemma hos oss är att det ofta blir rester över av pastan (tillbehöret) men inte av laxen. Då är det också lättare att servera pastan som rester till en annan rätt om den inte fått koka ihop i en saffranssås utan istället är neutral.

Ett riktigt guldkorn i barnkassen från Mathem

Maten var verkligen god! Jag älskar lax och saffranssåsen till var gudomlig, alltså hur god som helst! Den måste ni testa. Jag praktiskt taget slickade tallriken. Perfekt fisksås som passar till alla tänkbara tillbehör som pasta, ris, quinoa, potatis, ugnsbakade rotfrukter eller vad man nu föredrar. Att ha pasta till laxen var också riktigt bra. Det är sällan vi har det. Blir ofta ris, potatis eller ugnsbakade rotfrukter. Broccoli som grönsak var klockrent och citronklyftor till gav en god, lite syrlig touch på rätten. Ett toppbetyg med andra ord!

En fint upplagd första portion

Ugnsbakad lax med guldpasta och broccoli, 4 port

600 gram laxfilé
Salt och svartpeppar
Saffranssås
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 pkt saffran
2 ½ dl grädde
1 msk fiskfond

400 gram pasta
1 broccoli
½ citron
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Saffranssås: Blanda saffran med vitvinsvinäger, vatten och fiskfond i en liten kastrull. Koka upp och låt det sjuda tills hälften har reducerats. Tillsätt grädden och låt såsen sjuda på svag värme.

Skär laxen i fyra portionsbitar och placera filéerna i en ugnsfast form. Salta och peppra och sätt in i ugnen ca 10 min.

Skölj och skär broccolin i buketter.

Häll upp vatten i en stor kastrull till pastan. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Låt broccolin koka med de sista minuterna om du vill spara på disk. Annars så kokar du den i en kastrull vid sidan om.

Rör ihop saffranssåsen med den nykokta pastan och smaka av med salt och
peppar.

Servera pastan med broccoli, lax och citronklyftor.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *