Svensk-tjeckisk cross-over
Vad händer om man kombinerar klassisk svensk husmanskost med klassisk tjeckisk husmanskost? Jo, då får man middagen som serverades i det Sundbergska köket ikväll.
Köttfärslimpa med sås och potatis är riktigt klassisk, rustik svensk husmanskost. En av mina favoriträtter faktiskt. Tjecker föredrar rejäl mat som mättar mer än den smakar. Knödel serveras till nästan all mat, rikligt med god sås eller sky och ofta även surkål. Knödeln fås i två varianter som båda kan köpas färdiga i matvaruaffärer. Dels potatisknödel (bramborové knedlíky) och dels brödknödel (houskové knedlíky). Vi blev mycket förtjusta i det under vår resa till Prag och givetvis köpte vi hem ett paket av potatisknödeln som helt klart var den godaste av de två.
Ikväll blev det alltså riktig cross-over. Svensk köttfärslimpa med brunsås, potatisknödel, svensk rödkålssallad, (fast rödkålssalladen blev gjord på vitkål då den röda var slut när jag var och handlade), hemgjord lingonsylt och grönsaker.
Det var helt fantastiskt gott! Smakerna gifte sig otroligt bra! Saftig köttfärslimpa, välsmakande sås, underbar knödel, god röd-/vitkålssallad, fantastiskt lingonsylt (ja, det är ju jag som gjort den så vad trodde ni?!) och fräsch sallad. Tur man får lunchlåda imorgon! Det enda negativa i det hela är att vi bara köpte hem ett paket potatisknödel. Nu får vi helt enkelt googla upp ett enkelt och bra recept. Tips någon?
1 kg nötfärs
1 1/2 dl ströbröd
3 dl mjölk
2 ägg
3 msk lökfond
salt och peppar
skalad och riven gul lök
Blanda mjölk med ströbröd i en bunke och låt svälla i minst 5 minuter. Rör sedan ner fond, ägg, salt och peppar i smeten. Fräs löken, blanda ner den och köttfärsen. Forma smeten till en limpa och lägg den i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25 min.
Brunsås
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk (jag använde lättmjölk)
1 msk lökfond
1 1/2 tsk soja
1 tsk balsamvinäger
Lingonsylt
salt och peppar
Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Koka upp med fond, soja och balsamvinäger. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Spä eventuellt med mer mjölk eller vatten. Smaka av med salt, peppar och lingonsylt.
Senaste kommentarer