Svensk-tjeckisk cross-over

Potatisknödel på påseVad händer om man kombinerar klassisk svensk husmanskost med klassisk tjeckisk husmanskost? Jo, då får man middagen som serverades i det Sundbergska köket ikväll.

Knödeln kokas i 15 minuterKöttfärslimpa med sås och potatis är riktigt klassisk, rustik svensk husmanskost. En av mina favoriträtter faktiskt. Tjecker föredrar rejäl mat som mättar mer än den smakar. Knödel serveras till nästan all mat, rikligt med god sås eller sky och ofta även surkål. Knödeln fås i två varianter som båda kan köpas färdiga i matvaruaffärer. Dels potatisknödel (bramborové knedlíky) och dels brödknödel (houskové knedlíky). Vi blev mycket förtjusta i det under vår resa till Prag och givetvis köpte vi hem ett paket av potatisknödeln som helt klart var den godaste av de två.

Här lagas det svensk och tjeckisk husmanskostIkväll blev det alltså riktig cross-over. Svensk köttfärslimpa med brunsås, potatisknödel, svensk rödkålssallad, (fast rödkålssalladen blev gjord på vitkål då den röda var slut när jag var och handlade), hemgjord lingonsylt och grönsaker.

Middagen är serveradEn första portion av den goda matenDet var helt fantastiskt gott! Smakerna gifte sig otroligt bra! Saftig köttfärslimpa, välsmakande sås, underbar knödel, god röd-/vitkålssallad, fantastiskt lingonsylt (ja, det är ju jag som gjort den så vad trodde ni?!) och fräsch sallad. Tur man får lunchlåda imorgon! Det enda negativa i det hela är att vi bara köpte hem ett paket potatisknödel. Nu får vi helt enkelt googla upp ett enkelt och bra recept. Tips någon?

KöttfärslimpaKöttfärslimpa, 6-7 port

1 kg nötfärs
1 1/2 dl ströbröd
3 dl mjölk
2 ägg
3 msk lökfond
salt och peppar
skalad och riven gul lök

Blanda mjölk med ströbröd i en bunke och låt svälla i minst 5 minuter. Rör sedan ner fond, ägg, salt och peppar i smeten. Fräs löken, blanda ner den och köttfärsen. Forma smeten till en limpa och lägg den i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25 min.

Brunsås

2 msk vetemjöl
3 dl mjölk (jag använde lättmjölk)
1 msk lökfond
1 1/2 tsk soja
1 tsk balsamvinäger
Lingonsylt
salt och peppar

Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Koka upp med fond, soja och balsamvinäger. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Spä eventuellt med mer mjölk eller vatten. Smaka av med salt, peppar och lingonsylt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *