Tjälknöl på ren

Tjälknöl på ren

Tjälknöl på ren

Något som är väldigt gott, och dessutom klimatsmart, är viltkött. Tyvärr är detta kött ofta väldigt dyrt för oss som inte jagar eller känner någon som jagar och som säljer billigt. Någon gång då och då ser vi till att unna oss detta goda kött. Häromdagen köpte jag hem en superfin renstek som blev kvällens middag. Närmare bestämt en tjälknöl på ren.

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfruset (genomfruset), och knul är ett norrländskt ord för ”klump”. Den serveras kall i tunna skivor och äts till exempel med en potatisgratäng som tillbehör. Den har en viss likhet med rostbiffen men då den tillagas vid lägre temperatur och längre tid blir den så mycket mer mör och smakrik. Perfekt att servera på tex en buffé.

Bästa godaste vardagsmiddagen på länge!

Bästa godaste vardagsmiddagen på länge!

Men självklart fungerar tjälnöl lika bra att servera en vardag. Extra lyx i vardagen är inte helt fel! Idag serverades köttet med ett hemgjort potatismos (jo, det går utmärkt att göra på färskpotatis, lättmjöl och tryffelolja), lingonsylt (svartvinbärsgelén var slut hemma) och grönsaker.

Hur gott?!?!?!? Hela familjen åt så det stod härliga till. Inte bara köttet slukades. Även moset till min stora glädje. Framför allt Gus brukar oftast enbart vara intresserad av köttet/korven/kycklingen, inte kolhydrattillbehöret (om det inte är vitlöksbröd).  Köttet var mört och smakrikt, moset krämigt och milt och den hemgjorda lingonsylten satte pricken över i! MUMS!

Tjälknöl (Tjälknul), ca 4-6 port

1 kg fryst älgstek eller annat viltkött

Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
7 svartpepparkorn
5 enbär
2 lagerblad

Sätt ugnen på 75°C. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen ca 8 timmar. Kolla innertemperaturen i köttet. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt.

Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och förslut påsen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt. Skär köttet i tunna skivor och servera med mos eller en potatisgratäng till.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.