Glutenfri hälsogröt
En trend som råder just nu är att äta glutenfritt. Det delas mängder av nyttiga glutenfria recept på sociala medier. Jag har inga problem alls av att äta gluten men tycker det är kul att variera kosten och testa nya recept. Mina glutenfria fruktbröd och glutenfria muffins utan tillsatt socker är två av mina personliga favoriter. I veckan har jag också testat glutenfri hälsogröt.
Jag älskar gröt. Det äter jag till frukost nästan varje vardag. Alltid med någon god topping, typ frukt, bär och nötter samt mjölk. Till detta ett par smörgåsar med pålägg. Havregrynsgröt är det jag äter oftast. Anledningen är att havregrynsgröt går snabbt och enkelt att laga till i mikron. Sedan är den väldigt god också! Jag har testat många andra grötsorter också, tex frögröt, supergröt, bovetegröt, proteingröt, risgrynsgröt etc.
Den glutenfria hälsogröten jag åt i veckan baseras på en färdig mix Alf Spångbergs Hälsogröt Special från Lindroos. Lindroos är ett familjeföretag med inriktning på naturliga och nyttiga produkter som man framförallt hittar i hälsokostbutiken. Alf Spångbergs Hälsogröt Special är komponerad för den som vill undvika sädesslag. Alla ingredienser är ekologiskt odlade. Bovete, quinoa, amaranth, hirsflingor, hela linfrön och russin är de ingredienser som används. Hälsogröten finns i två olika varianter, med och utan russin. Den jag prövade är utan russin.
Gröten är enkel att laga till. Grynen ska först sköljas i kokhett vatten och sedan kokas tillsammans med nytt vatten i ca 10 minuter på svag värme på spisen. Svårare än så är det inte.
Till min gröt kokade jag en äppelkompott. Äppelkompott måste ni testa. Otroligt gott som topping på gröt eller varför inte på pannkakor. Inte heller kompotten är svår att göra. Den ska dock koka på svag värme ca 1 timme. Se till att fylla på vatten i kastrullen och rör om då och då.
Gröten hade en god smak med perfekt tuggmotstånd. Den kan dock uppfattas som lite slajmig jämfört med havregrynsgröt. Inget som stör mig. Äppelkompotten hade en härlig sötma. Dra ner lite på sockret ifall du använder sötare äppelsort. Hälsogröt, äppelkompott och mjölk blev en riktigt härlig kombo jag varmt kan rekommendera oavsett om du är glutenintollerant eller inte.
Äppelkompott
Förbered gärna äppelkompotten dagen innan. Använd en fast äppelsort med god smak.
500 g äppelklyftor, skalade och urkärnade
1 dl strösocker
15 g mald kanel
Vatten efter behov
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ihop på låg värme cirka en timme tills kompotten har en fin färg och god smak. Låt svalna.
Senaste kommentarer